Zahtjev za smjenu

Borenović: Trenutna najlošija vlada u povijesti Republike Srpske

Vijesti / Flash | 30. 05. 2017. u 12:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović smatra da je trenutna najlošija vlada u povijesti Republike Srpske.

On je u intervjuu za magazin Start kazao da je životni standard u 2016. godini za 35 posto lošiji u odnosu na 2008. godinu, da je ukupan dug u proteklih osam godina udvostručen, a da je broj umirovljenika veći od broja radnika.

Istaknuo je da su gubici javnih poduzeća četvorostruko veći nego prije sedam-osam godina te da je poljoprivredna proizvodnja pala za deset posto.

''Osim toga imamo negativan prirodni priraštaj skoro 30 posto. Prošle godine umrlo je 14.500 osoba, a rođeno 9.500 djece. Ukupna zaduženost građana po glavi stanovnika je mnogo veća nego u FBiH, dug mnogo veći nego u FBiH. To ne moraju biti neki pokazatelji, ali mi želimo zdrav natjecateljski odnos s FBiH, ko će privući više investicija, javnih radova, da se natječemo u znanju i po rezultatima, da imamo zdravu konkurenciju između gradova i lokalnih zajednica, a ne da se natječemo političkim napadima. Dakle, imamo mnogo dokaza da je ovo najlošija vlada u povijesti RS i treba otići'', naglasio je Borenović.

Za smjenu Vlade, kaže, napravljen je materijal na 200 strana koji će u nadolazećem razdoblju biti približen, u jednostavnijoj formi, građanima Republike Srpske.

''Napravili smo 200 strana čistih argumenata. Tko god je pročitao taj dokument koji smo predali u parlamentarnu proceduru, rekao je da je to briljantno urađeno i da u njemu nema navijanja i politikantstva, da nikada nisu vidjeli toliko argumenata. On sadrži samo činjenice i pokazatelje iz relevantnih izvora, vladine dokumente, izvještaje i informacije koje su dolazile u Parlament RS, informacije iz Zavoda za statistiku, burze, Glavne službe za reviziju'', istaknuo je Borenović.

Naveo je da je dokazano da je stanje značajno lošije nego prije sedam ili osam godina.

Smatra da je RS u takvo stanje došla neodgovornim ponašanjem vlasti koja je privatizirala sve resurse i konstanto ih trošila, izravnom kupovinom izbornog procesa, korupcijom i kriminalom koji je uzeo svoj danak u RS koja je dovedena, kako je rekao, u gotovo nemoguće stanje.

Kopirati
Drag cursor here to close