PDP

Borenović: ''Srušit'' ćemo proračun na Ustavnom sudu RS

Vijesti / Flash | 25. 12. 2016. u 12:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović najavio je danas da će ta stranka podnijeti apelaciju Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti i zakonitosti usvojenog proračuna RS-a za sljedeću godinu po hitnom postupku, kao i nekoliko zakona.

''Prekršena su najmanje četiri zakona i stoga ćemo podnijeti i kaznene prijave, jer je Vlada nanijela štetu građanima'', naveo je Borenović uvjeren da će Ustavni sud RS-a poništiti odluku o usvojanju entitetskog proračuna.

Kritizirajući smanjenje plaća proračunskim korisnicima, policiji, prosvjetarima i radnicima u zdravstvu, Borenović je na press-konferenciji ukazao na licemjernu politiku aktualne vlasti, koja je ranije tvrdila da neće biti smanjenja zarada radnicima u RS-u.

Istovremeno vlast je, kaže, u proteklih nekoliko godina uzela od građana više od tri milijarde KM kroz razne afere na koje je PDP ukazivao.

Tvrdi da je ministar financija RS-a na sjednici Narodne skupštine RS priznao da je RS izgubila fiskalnu samostalnost, jer su mjere koje su usvojili vladajuće stranke dogovorene s međunarodnim kreditorima.

''Ulazimo u fazu potpune neizvjesnosti kada su u pitanju financije i ekonomska budućnost RS-a'', naveo je predsjednik PDP-a zatraživši da se pokrenu mjere za reprogramiranje kreditnih obaveza, smanjenjem godišnje otplate za najmanje 50 posto, što bi omogućilo likvidnost proračuna.

Porazno je, kaže, da na sjednici Narodne skupštine RS vladajuća koalicija u RS-u nije prihvatila nijedan amandman opozicije, kojima je traženo više sredstava za poljoprivredne proizvođače, za branitelje, pronatalitetnu politiku i plaće proračunskim korisnicima, koje u tom slučaju ne bi bile smanjene.

Kopirati
Drag cursor here to close