Složni sa SDA

Borci RS-a: Hrvatsku treba tužiti za agresiju na BiH

Vijesti / Flash | 16. 03. 2017. u 08:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH treba tužiti Hrvatsku za agresiju nakon priopćenja SDA da je Zagreb samoinicijativno planirao i izvodio vojne akcije u BiH, suglasni su predstavnici institucija i Boračke organizacije Republike Srpske (BORS).

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić istaknuo je kako je ovo prvi put da u Sarajevu objave da su se regularne jedinice Hrvatske vojske za vrijeme rata nelegalno nalazile na teritoriji BiH.

"Ovo priznanje predstavlja i potvrdu opravdanosti podizanja optužnica protiv hrvatskih generala koji su sudjelovali u agresiji na zapadnokrajiške općine Republike Srpske", rekao je Kojić za Euroblic, prenijela je Srna.

Podsjetio je kako su Armija BiH i Hrvatska vojska zajednički sudjelovale u agresiji i činile stravične zločine nad srpskim stanovništvom.

"To je svima u Srpskoj oduvijek bilo jasno, ali sada je važno što su u SDA, vjerojatno isprovocirani najavom da će hrvatsko tužiteljstvo podići optužnicu protiv bošnjačkog generala Atifa Dudakovića i brojnih drugih bošnjačkih generala, konačno odlučili o tome javno progovoriti", dodao je Kojić.

Član Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske Mihajlo Parađina smatra da, nakon javnog priznanja SDA, vlasti u Srpskoj i BiH imaju apsolutno pravo da tuže Hrvatsku u međunarodnim sudovima i traže ratnu odštetu.

Podsjećamo, SDA je, povodom krivične prijave koja je podnesena Tužiteljstvu Hrvatske protiv 16 bošnjačkih generala i visokih časnika, objavila da je ta zemlja samopozvano sudjelovala u ratu u BiH.

S druge strane, umirovljeni general HV-a Zlatan Mijo Jelić, gostojući na HRT-u, rekao je namjera bosanskohercegovačkog pravosuđa da se hrvatski narod u BiH proglasi zločinačkim narodom, a Hrvatska agresorom na BiH.

''Muslimani na taj način žele zadržati sadašnje političko stanje gdje su Hrvati građani drugog reda. A krajnji cilj ovih optužnica muslimanskog vrha je da preko ovih optužnica u miru ostvare ono što nisu u ratu. Na ovaj način se provodi mirnodopsko etničko čišćenje, a cilj je da se Federacija BiH u konačnici pretvori u jednonacionalni entitet gdje će Hrvati biti građani drugog reda", rekao je, između ostalog, Jelić.

Kopirati
Drag cursor here to close