Prosvjedi

Borci digli kompletnu policiju na noge

Vijesti / Flash | 19. 05. 2016. u 07:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavljeni prosvjedi boraca digli su policiju na noge, pa su osim ministarstava unutarnjih poslova u županijama gdje su najavljeni, na nogama i pripadnici Federalne uprave policije, objavio je Dnevni avaz.

U Federalnoj upravi policije, tvrdi Avaz, strahuju od eventualnih sukoba na prosvjedima u Sarajevu, pa je formiran Operativni stožer za zaštitu Vlade FBiH.

''Uključen je cjelokupan uniformirani, ali i operativni sastav policije. Posebna zaduženja dobili su operativci za praćenje i prikupljanje podataka s terena uoči samih prosvjewda kako bi pravovremeno došli do saznanja o eventualnim planiranim neredima'', piše Avaz navodeći kako je FUP je zatražio pomoć u ljudstvu i od Državne agencije za istrage i zaštitu te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

O eventualnom upućivanju snaga u Sarajevu, na osnovu drugog sporazuma, obaviješteni su i županijski MUP-ovi. FUP će aktivirati i poseban odred formiran nakon prosvjeda 2014. godine, koji je specijalno obučen i opremljen za djelovanje u kriznim situacijama.

Poseban plan osiguranja napravljen je za zgradu Vlade Federacije BiH, ispred koje su najavljeni prosvjedi, ali će policija biti u pripravnosti u slučaju da mora zaštititi i ostale federalne institucije, odnosno objekte u kojima su smješteni. Prema instrukcijama iz tog plana, policija će za vrijeme prosvjeda napraviti nekoliko sigurnosnih obruča oko Vlade FBiH.

Naime, razvojačaeni branitelji u Federaciji BiH, okupljeni oko rezolucije i Vijeća branitelja FBiH, u kojem je oko 70 udruga, najavili su prosvjede te su poručili kako će, osim graničnih prijelaza te važnih prometnica, blokirati i središnjice HDZ-a BiH i SDA.

Branitelji traže da federalna Vlada usvoji rezoluciju u kojoj se traži jedinstven registar boraca, jedno boračko udruženje i borački dodatak.

S druge strane, brojne udruge oprale su ruke od ovih prosvjeda te objavile kako ih ne podržavaju pohvalivši rad resornog ministra Salke Bukvarevića.

Kopirati
Drag cursor here to close