Lisak

Borba protiv korupcije je zajednički cilj

Vijesti / Flash | 26. 12. 2015. u 08:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Sead Lisak je u razgovoru za Fenu kazao da se najvažnije aktivnosti Agencije odnose na implementaciju Strategije za borbu protiv korupcije i Akcijskog plana za njezino provođenje, koja je usvojena u svibnju 2015. godine.

Podsjetio je da je Agencija, zajedno s još 23 institucije, tijekom 2014. godine ispunila svoju zakonsku obavezu i u siječnju dostavila Vijeću ministara BiH Strategiju na usvajanje.

‘’U skladu s predviđenim aktivnostima iz Akcijskog plana, Agencija je poduzimala blagovremeno sve ono što je u njezinoj nadležnosti. Posebno bi se referirao na one obaveze koje proističu iz Reformske agende i iz izvještaja o napretku BiH za 2015. Godinu’’, naveo je Lisak. Dodao je da u kontinuitetu i blagovremeno ispunjavaju svoje obaveze, u skladu s rokovima kakvi su predviđeni u Akcijskom planu.
Zajednički cilj

‘’Ono što posebno želim istaknuti je da u borbi protiv korupcije ne može nastupati sama Agencija, ovo je zajednički cilj i samo zajednički možemo polučiti rezultate, a pojedinačno samo ad hoc koji ne daju u konačnici ono do čega bismo željeli doći’’, istaknuo je Lisak. Kazao je i da su implementirali obaveze iz Zakona o sukobu interesa, te da su 1. rujna preuzeli određeni broj uposlenika iz Središnje izborne komisije BiH i oni aktivno rade.

‘’U proteklom periodu su održane tri sjednice Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, koje su održane zahvaljujući radu Odjeljenja za sukob interesa. Najavljena je i četvrta sjednica gdje imamo poprilično materijala za raspravu i na toj sjednici’’, kazao je Lisak. Dodao je kako rade i na implementaciji Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, te da ispunjavaju sve obaveze koje su iz nadležnosti Agencije.

Lisak je podsjetio da je osnovna zakonska nadležnost Agencije, za razliku od svih drugih agencija i institucija, koordinacija i borba protiv korupcije na svim nivoima vlasti u BiH, počevši od općine, županija, entiteta, Brčko Distrikta, do državnog nivoa.

‘’U proteklom periodu smo posjetili zakonodavne i izvršne organe u devet županija, gdje smo razgovarali o njihovoj obavezi vezano za određivanje tijela za borbu protiv korupcije i obavezi izrade strateških dokumenata. Vezano za problematiku uspostave tijela, početkom prosinca smo uputili cirkularno pismo gdje smo na adrese 10 županijskih vlada, vlada Federacije BiH i RS-a te Brčko Distrikta uputili preporuke u vezi s određivanjem tijela za borbu protiv korupcije i preporuke za izradu strateških dokumenata’’, kaže Lisak.

Problem smještaja
Istaknuo je da uvažavaju činjenicu da RS ima strategiju koju je donijela 2013. godine i da ima Komisiju, da Vlada Federacije BiH ima tim za praćenje akcijskog plana, ali misli da bi bilo dobro da i oni preuzmu ove preporuke. Navodi da su prije nekoliko dana donijeli stateški plan rada Agencije za 2016-2018 godinu, a prije izvjesnog vremena na Komisiji za praćenje rada Agencije bio je program njezinog rada za 2016.

‘’Najkraće, to je izvršavanje zakonskih obaveza proisteklih iz Zakona o Agenciji, Zakona o sukobu interesa, Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, a iznad svega to je impelmentacija predviđenih specifičnih mjera iz Akcijskog plana za provedbu Strategije’’, kazao je Lisak, najavljujući aktivnosti za narednu godinu. Smatra da je ključni problem s kojim se Agencija susreće problem smještaja.

‘’Prije nekoliko dana dobili smo obavijest iz Vijeća ministara BiH da je, navodno, na 34. sjednici donesen zaključak po kojem odmah, po staroj odluci, treba da preselimo u novokupljeni prostor u Istočnom Sarajevu. O tome sam informirao oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije i Vijeće ministara. Ali, istovremeno, kao legalisti, poduzeli smo sve da se preselimo’’, navodi Lisak.

Upozorava da, ukoliko Agencija bude tamo preselila, definitivno dolazi u pitanje provedba Zakona o sukobu interesa, pošto osam ljudi koje su preuzeli ne mogu smjestiti. Govoreći o broju uposlenih u Agenciji, kazao je da su dostigli operativnost koja zadovoljava izvršavanje osnovnih zakonskih nadležnosti.

‘’Svjesni smo situacije u kojoj se nalazi BiH vezano za osiguranje finansijskih sredstava i prilagođavamo se tome’’, naveo je Lisak.

Kopirati
Drag cursor here to close