Al Shabaab

Bombaški napad na hotel Jazeera, Mogadish na meti islamista

Vijesti / Flash | 27. 07. 2015. u 08:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 13 ljudi je ubijeno kada je somalska militantna islamistička skupina al Shabaab napala hotel u Mogadishuu jureći automobilom nakrcanim eksplozivima kroz hotelski ulaz, priopćili su svjedoci i pobunjenička skupina.

Reutersov svjedok priopćio je da su lokve krvi i dijelovi ljudskih tijela bili rasuti oko mjesta eksplozije koja je imala za cilj hotel Jazeera. U blizini hotela bile su olupine četiri automobila.

''Prebacili smo tijela 13 ubijenih osoba i 21 ranjene, od kojih su neki u teškom stanju'' izjavio je Reutersu radnik hitne pomoći Abdikadir Abdirahman.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je kineski državljanin koji je bio sigurnosni službenik u veleposlanstvu svoje zemlje, koja je smještena u hotelu, među poginulima, i da je još troje službenika veleposlanstva zadobilo manje ozljede.

Policijski bojnik Nur Osoble izjavio je Reuters da je bombaš samoubojica udario svojim automobilom u kapije hotela.

Al Shabaab, koji je preuzeo odgovornost za napad, često izvodi bombaške napade u prijestonici u nastojanju da svrgne prozapadnu somalsku vladu. Ta zemlja pokušava da se oporavi nakon dva desetljeća sukoba i kaosa.

''To je odgovor na napade helikopterima i bombardiranja al Shaababa od AMISOM-a i somalske vlade'' izjavio je Reutersu Sheikh Abdiasis Abu Musab, glasnogovornik vojnih operacija al Shabaaba.

AMISOM, snage Afričke unije u Somaliji, bore se protiv islamističke pobune zajedno sa somalskom vojskom. Al Shaabab je potisnut u sve manje dijelove teritorije tijekom vojne ofanzive u ovoj godini.

Popularni Jazeera hotel napadan je i ranije. U napadu u nedjelju stvoren je gusti oblak dima koji se uzdizao iznad priobalne prijestonice. Sporadična pucnjava se čula nakon napada.

Al Shabaab, koji nastoji uvesti strogo tumačenje Islama u Somaliji, ubio je poslanika, njegovog tjelohranitelja i zvaničnika iz premijerovog ureda u dva napada u subotu.

Kopirati
Drag cursor here to close