izbrisana iz PS

Blokiran rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa

Vijesti / Flash | 07. 03. 2016. u 17:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Jasmin Emrić informirao je danas članove Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine (PS) BiH da je u ovom trenutku blokiran rad te komisije.

Naveo je kako je 25. veljače održao sastanak s predsjedavajućim Zajedničke komisije za ljudska prava Borislavom Bojićem, s namjerom da dogovore i utvrde način suradnje radi izvršavanja obveza Zajedničke komisije koje su vezane za analizu izvještaja o provođenju Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

''Na tom sastanku sam upoznao predsjedavajućeg Zajedničke komisije da je onemogućen daljnji rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, odnosno da je rad Komisije blokiran iz razloga što je ona, rješenjem Kolegija Tajništva, brisana kao organizacijska jedinica Parlamentarne skupštine BiH'', istaknuo je Emrić.

Dodao je da nije potpuno jasno zašto je došlo do brisanja Komisije za odlučivanje o sukobu interesa kao organizacijske jedinice PSBiH.

''Nama u Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa nije dostavljeno niti jedno relevantno objašnjenje da se na takav način prekine rad ove Komisije. Kada je konstituiran saziv Komisije nakon općih izbora 2014. godine, mi smo konstatirali i ponovno otvorili probleme koji su vezani za rad komisije, odnosno inicirali smo potrebu rješavanja statusa Komisije i omogućavanja njenog nesmetanog rada'', utvrdio je Emrić.

Po njegovim riječima, raniji saziv Komisije je uradio sve što je bilo potrebno da se stvore privremeni uvjeti za rad komisije i 'postignuta su neka rješenja, među kojima je i rješenje da se Komisiji dodijeli organizacijska jedinica Parlamentarne skupštine'.

Također je dogovoreno, tvrdi Emrić, da će Komisija koristiti i druge vidove pomoći u radu, a koje koriste i ostale parlamentarne komisije dok se ne riješi njen konačan status.

''Status Komisije još uvijek nije riješen iz razloga što izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa nije preciziran status Komisije. Mi smo tražili od zajedničkog Kolegija oba doma da riješi otvorena pitanje u vezi statusa i daljnjeg rada Komisije'', tvrdi Emrić, te navodi da do danas nisu dobili službeni stav u kojem je riješen status Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

On ističe da je to veoma važno, 'jer rješavanje statusa rješava i sva ostala pitanja'.

''Trenutno ne možemo voditi nikakvu službenu korespodenciju, jer Komisija nema organizacijski broj. Pisarnica Parlamentarne skupštine je cijelo vrijeme bila veoma neodgovorna u smislu dostavljanja službene pošte Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa'' tvrdi Emrić.

Naveo je da je od 23. prosinca prošle godine bilo potpuno zaustavljeno dopremanje pošte Komisiji, tako da su trenutno dovedeni u situaciju da krše, ne samo Zakon o odlučivanju o sukobu interesa, jer treba da rade po tom zakonu, nego i ostale zakone koji su vezani za vođenje postupaka.

Pojasnio je da iz tog razloga ne mogu Zajedničkoj komisiji za ljudska prava PSBiH dostaviti službeni izvještaj u pisanom obliku koji bi bio tema rasprave.

''To su razlozi zbog kojih Komisija za odlučivanje o sukobu interesa kasni u obavljanju poslova i zadataka koji su u našoj nadležnosti. Obavještavali smo zajednički kolegij oba doma nakon saznanja da će Kolegij Sekretarijata brisati Komisiju kao organizacionu jedinicu Parlamentarne skupštine. Pravovremeno je bila ta korespondencija, sve s namjerom da se Komisija ne dovede u ovaj nivo da ona uopće ne može dalje funkcionirati'', zaključio je Emrić.

Tijekom diskusije o ovom pitanju, rečeno je da je Zajednička komisija za ljudska prava PS BiH nadležna da analizira Izvještaj o provođenju Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te je konstatirano da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa nije u prilici da podnese taj izvještaj iz razloga koje je naveo predsjedavajući te komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close