Traktori na cesti

Blokiran granični prijelaz Orašje-Županja

Kako tvrdi Avaz, predstavnik Udruge poljoprivrednika Orašje Perica Marošević trebao bi se sastati s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Kemalom Hrnjićem.
Vijesti / Flash | 08. 09. 2023. u 10:32 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljoprivrednici u Orašju su blokirali granični prijelaz Orašje, priopćio je BIHAMK.

Sastanak

"Zbog prosvjeda građana, obustavljen je promet na magistralnoj cesti Lončari-Orašje. Alternativni putni pravci za vrijeme obustave su magistralna cesta Lončari-Brčko-Gunja ili regionalni put Lončari- Obudovac- Bosanski Šamac. Od 10:15 sati blokiran je i granični prijelaz Orašje", objavio je BIHAMK.

Kako tvrdi Avaz, predstavnik Udruge poljoprivrednika Orašje Perica Marošević trebao bi se sastati s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Kemalom Hrnjićem.
 
Federalni ministar Kemal Hrnjić, uoči sastanka je kazao kako čeka ishod sastanka pa će znati što dalje.
 
"Čekamo da vidimo hoće li prihvatiti ponudu. U ovom trenutku nemam informacije", kratko je kazao ministar Hrnjić za "Avaz".
 
Kako javljaju novinari s mjesta događaja na Graničnom prijelazu Orašje stvaraju se gužve i kolone kamiona.
 

Nije isplaćeno 

Udruga poljoprivrednika "Orašje" odlučila se na ovu nepopularnu mjeru jer obećane federalne potpore za pšenicu rod 2022/2023 nisu isplaćene.

"Za ovogodišnji urod obećane su nam potpore od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 400 do 600 KM po posijanom hektru pšenice i dokle god taj novac ne bude na računima poljoprivrednika, ostajemo na prosvjedima", kazao je predsjednik Udruge Perica Marošević.

Traktori su se, s jučerašnje lokacije, premjestili neposredno pred Granični prijelaz, tako da je cesta prema Tuzli slobodna i promet se od semafora, od City centra za sva vozila odvija neometano. Hitni slučajevi će biti propuštani tijekom blokade Graničnog prijelaza, prenosi Radio Orašje.

Podsjetimo, stotine poljoprivrednika Posavine proveli su noć na otvorenom. 

Oni su u četvrtak u 12 sati krenuli iz Orašja i blokirali cestu prema Tuzli te tako izrazili su svoj prosvjed zbog trenutnog stanja u sektoru, prenosi Agroklub

"Ovo je propast Bosanske Posavine, ovo je propast Orašja, propast Odžaka, propast svega", poručili su okupljeni.

Do ispunjenja zahtjeva

Naveli su kako je riječ o njihovom prvom potezu - upozorenja.

"U slučaju ignoriranja naših zahtjeva, spremni smo pooštriti i proširiti naše prosvjede", poručio je u četvrtak predstavnik Udruženja poljoprivrednika Orašje Perica Marošević.

Foto: Avaz.ba / Poljoprivrednici blokirali Granični prijelaz Orašje

On se zahvalio svima koji su došli podržati ih u njihovim zahtjevima, a na cesti je bilo oko stotinu traktora.

"Za sada se ništa još ne događa. Naši zahtjevi ostaju isti. Mi smo totalno blokirali cestu, ni osobna vozila ne mogu proći, samo vozila hitne pomoći. Ostajemo tu do daljnjeg, dokle god se nešto ne pokrene, dok ne dobijemo barem neki odgovor ili sastanak. Ovih dana nije bilo nikakvih kontakata s ministrom i drugim nadležnim, mi čekamo", poručio je ranije Marošević.

Poljoprivrednici su zamolili i sve građane Orašja, okolnih sela te ostale sudionike u prometu za razumijevanje.

"Svima nama je u cilju da se ovo sto prije završi i da svi idemo kući zadovoljni", poručili su uz napomenu da će prosvjedi trajati do ispunjenja zahtjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close