EU monitoring

Blokadom IPA fondova se ne kažnjavaju odgovorni za opstrukcije

Vijesti / Flash | 15. 04. 2015. u 10:12 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH smatra neprihvatljivim kašnjenje u usvajanju Strategije za reformu sektora pravde 2014-2018, a posebno nastojanja predstavnika institucija Republike Srpske da političkim pritiscima izazove izmjene teksta Strategije koje se odnose na formiranje Višeg suda BiH, naveli su u priopćenju.

''Usvajanje navedene Strategije trebalo je omogućiti BiH da dobije sredstava iz IPA fonda za smanjenje broja nerješenih predmeta ratnih zločina. S tim u vezi pozvani su nadležni organi u BiH da poduzmu sve potrebne korake za usvajanje Strategije'', navodi inicijativa za monitoring EU integracija.

Kako pišu, potrebno je naglasiti da formiranje Višeg suda BiH, koje je naznačeno u Strategiji, predstavlja legitiman pravni zahtjev koji odgovara principu dvostepenosti u sudskim postupcima i ne ulazi u entitetske nadležnosti. U tom kontekstu, uspostava Višeg suda BiH kao drugostepenog organa bi se isključivo vezivala za utvrđene nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine, zbog čega je nepotrebno i besmisleno politiziranje ovog pravnog pitanja koje svoje izvore vuče iz osnovnih principa zaštite ljudskih prava i temeljenih sloboda.

Članice Inicijtive za monitoring europskih integracija BiH upozoravaju nadležne državne vlasti BiH i entiteta Federacija BiH i Republika Srpska kako bi blokada IPA fondova mogla negativno utjecati na funkcionalnost i efikasnost pravosudnih institucija u cijeloj BiH pri čemu će u potpunosti biti ugrožen proces procesuiranja ratnih zločina u BiH, kao i na jednaku dostupnost pravde svim njenim građanima. Zbog toga, članice Inicijative pozivaju Europsku uniju da ne dozvoli politiziranje pravnih pitanja od strane bilo kojih političkih predstavnika u zemlji, te da insistira na usvajanju Strategije za reformu sektora pravde u BiH, kako bi se spriječilo financijsko 'kažnjavanje' sustava sudova i tužiteljstva u cijeloj državi.

Kopirati
Drag cursor here to close