Prosvjed građana

''Paraziti, domaćin vam umire''; ''Idite dajte nam priliku da preživimo''

Oni koji su odgovorni za živote građana neka se stide, poručuju građani
Vijesti / Flash | 17. 04. 2021. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolone vozila blokirale su glavnu cestu u centru Sarajevu u okviru prosvjeda "Borba za život". Građani drže transparente ispred zgrade Vijeća ministra i pozivaju na ostavke.

Organizatori su u svom obraćanju kazali kako se nitko nije udostojio da odgovori na njihove zahtjeve. Poručuju: “Dosta je!”.

Dugo smo šutjeli

''Ženski marš okuplja građane i građanke koji su jasno i glasno, odlučili reći imenom i prezimenom ‘dosta je’. Naša borba za život je borba za dostojanstven život. Za ono oteto i oduzeto dostojanstvo svakog od nas. Želimo biti jednaki pred zakonom, da se u svojoj zemlji osjećamo sigurno.  Nijedna politička stranka se nije bavila pandemijom niti posljedicama već uhljebljivanjem svojih članova. I dok oni ništa ne rade, naša još nerođena djeca plaćat će njihov nerad. Ovdje nisu konstitutivni narodi, ovdje su kosntitivni samo oni koji te narode predstavljaju. Oni uživaju prava i samo njima je dobro. E gospodo, dosta je. Neće više moći'', kazala je Maja Gasal Vražalica.

Poručila je kako “virus ne bira dob, spol, etničku pripadnost, rasu, stranačku pripadnost i dr. Svi su, istaknula je, ostavljeni sami da vode ovu bitku.

''Redovno plaćamo doprinose, poreze, zdravstveno osiguranje, a zauzvrat imamo nejasan put pacijenta, aferu za aferom, iz dana u dan. Dok u prosjeku 60 građana umire. Od početka do danas preminulo je blizu 8.000 naših građana. Gledaju nas, obične smrtnike, kako propadamo, umiremo i iseljavamo. Predugo smo šutjeli. Tražili alibi u strahu i pustili da nas nesposobni vode. I nadali se da će doći netko tko će se baviti svojim poslom tko nije podoban već sposoban'', kazala je.

Transparenti

Građani,  zahtijevaju hitniju nabavku cjepiva, odnosno adekvatniji odgovor vlasti na pandemiju koronavirusa nose transparente s kojih poručuju: "Bisera, ne kupuju se vakcine u marketu", "Igrate se države, Game over", "Mi nemamo Vladu, mi imamo samo osobe na platnom spisku", "Spavate li mirno", "Država nam je mjesto zločina", "Znate li koji nas talas Covid 19 ubija", "Hoću vakcine, neću lockdown nauštrb mog rada, nauštrb moje plate", ''Smjene svih odgovornih za smrt +7.500 umrlih. Konkretne mjere i rješenja'', ''Idite odmah, dajte šansu da preživim'', ''Paraziti, domaćin vam umire'', ''I vlast i opozicija ubijaju svoje građane''...

Osim ostavki i jasne strategije za rješavanje loše epidemiološke situacije, ovaj put građani traže i da parlamentarci povuku potez, odnosno da smjene Vladu FBiH. Za ovo su im dali rok do 30. travnja, a ukoliko se to ne desi, najavili su mnogo veće i masovnije proteste za 1. svibanj.

FOTO: N1 BiH / Bakir Nakaš

Doktor Bakir Nakaš obratio se sudionicima protesta koji su se okupili danas ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Pozvao je sudionike da minutom šutnje odaju počast preminulim građanima od posljedica korona virusa koji, kaže ''nisu uspjeli da prežive zahvaljujući onima koji su iza mene'', kazao je Nakaš.

Minuta šutnje za preminule

''Neka im je hvala, a onima koji su odgovorni za njihove živote neka se stide i neku budu prozvani na način kako ih je prozvala ova grupa'', dodao je.

Građani su odali počast preminulima minutom šutnje.

Podsjetio je i da je grupa građana podnijela krivičnu prijavu protiv odgovornih za nabavku cjepiva.

''Od samog početka ove infekcije mi smo svjesni da je jedino sredstvo i jedino oružje koje nas može zaštiti cjepivo i cijepljenje'', istaknuo je.

Nakaš navodi da je u periodu kada je trebalo misliti o cjepivima, političari su mislili o izborima.

'Kada je trebalo nabavljati cjepiva i mimo određenih programa, naši političari su imali neke druge prioritete, a to je da uhljebe sve one koji im pomažu da ostanu na svom mjestu'', kazao je.

Stožer: Novih 1300 zaraženih

Dok su trajali prosvjedi u BiH je u subotu potvrđeno 1304 novih slučajeva zaraze koronavorusom a preminulo je 49 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19.

Te su brojke slične onima iz druge polovice tjedna i znatno niže nego potkraj ožujka i početkom travnja kada je u BiH nastupio vrhunac trećeg vala epidemije.

Kopirati
Drag cursor here to close