Gasiti samo iz zraka

Blidinje čeka kanader iz Hrvatske, Konjic pomoć Oružanih snaga BiH

Požar na na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinje od jutro ponovno gasi i helikopter Oružanih snaga BiH, a njegovu pomoć čekaju i u Konjicu.
Vijesti / Flash | 19. 07. 2022. u 09:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požari koji su zadnjih dana zahvatili Hercegovinu ne jenjavaju. Požar na na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinje od jutro ponovno gasi i helikopter Oružanih snaga BiH, a njegovu pomoć čekaju i u Konjicu.

''Požar na Bildinju je još uvijek aktivan, gasili su helikopteri ali je to nedovoljno očekujemo pomoć kanadera. Bez njih smo nemoćni. Pomoć je obećana ali još nemamo informacija hoće li doći'', kazao je Mario Čutura zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Posušje .

Prema njegovim riječima do sada je opožareno 50 hektara šume na području Blidinja. Sumnja se da je požar nastao uslijed jakog grmljavinskog nevremena koje je prije tri dana pogodilo ovo područje. Požar je na jako nepristupačnom terenu te se širi prema jugu u pravcu vikend naselja.

Da bi Republika Hrvatska danas mogla uputiti jedan kanader na ispomoć pri gašenju ovog požara sinoć je u emisiji RTL Direkt potvrdio i  glavni vatrogasni zapovjednik RH, Slavko Tucaković rekavši kako treba pomoći susjedima.

''Za sutra pripremamo jedan kanader za područje Blidinja u Hercegovini. Ako sve bude uredu i situacija s požarima u Hrvstkoj bude stabilna poslat ćemo jedan kanader koji bi trebao primiriti požar na ovom području, koji je zaista velik'', kazao je sinoć u izjavi za RTL Tucaković.

Stanje s požarom na Konjicu je također nepromijenjeno. Zahtjev za pomoć pri gašenju upućen je oružanim snagama bih očekuju i intervenciju iz zraka.

''Ovaj krak požara što se širi prema Borcima uspjet ćemo staviti pod kontrolu za danas, ali ovaj drugi dio koji je nepristupačan i miniran nećemo, on se ne može gasiti sa zemlje očekujemo pomoć iz zraka'', kazao je gradonačelnika za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Husein Hodžić navodeći da će on zasigurno biti aktivan još danima. Teren je miniran i nepristupačan za gašenje.

Unatoč prošlogodišnjim ambicioznim najavama kupovine dva air traktora i dva helikoptera, i ove požarne sezone Hercegovina će ostati uskraćena za pomoć iz zraka.

Kopirati
Drag cursor here to close