Tužiteljstvo blizu Dodiku

Bivši premijer Džombić na saslušanju

Vijesti / Flash | 01. 06. 2016. u 17:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić pozvan je da sutra da izjavu u Tužiteljstvu BiH.

Džombić će dati izjavu u predmetu “Bobar banka”, ali za sada nije poznato da li će to učiniti kao svjedok ili u nekom drugom svojstvu, piše Slobodna Bosna.

Upućeni izvori tvrde da će u optužnici Tužiteljstva BiH u aferi “Bobar banka” svoje mjesto naći bivši premijer Džombić, direktorica Agencije za bankarstvo Slavica Injac, Snežana Vujnić, šefica IRB-a.

Džombić je navodno odgovoran zbog prevara koje je izvršila firma “Unis” iz Dervente, a to je dovelo do ogromnih problema za Izvozno-kreditnu agenciju BiH (IGA). IGA je dala garancije za “Unis” vrijedne 100 milijuna KM.

Istragom su, osim rukovodstva te firme, obuhvaćeni i Aleksandar Džombić, aktualni ministar financija RS Zoran Tegeltija, kao i niz osoba iz bankarskog sektora.

Kako je nestalo 300 milijuna iz ove tvornice, koju su, koliko do jučer, vlastodršci u RS-u navodili kao primjer “izvanrednog poslovanja”, u ovom trenutku je nepoznato. Sumnja se da je novac izvučen u inozemstvo.

Vlasnik “Unisa” je Goran Tomić, koji živi i radi u Londonu. On je većinski vlasnik kompanije „Balkan Steel Internacional Establishment“, koja je vlasnik “Unisa” (posjeduje 65% akcija).
Goran Tomić je sin Dragana Tomića, vlasnika “Simpa”, poznate srbijanske firme.

U vrijeme kada je Aleksandar Džombić bio na čelu Ministarstva financija Republike Srpske (2006.-2010.), a potom premijer RS (prosinac 2010. – ožujak 2013.) dogodile su se neke od najvećih afera u ovom entitetu - Izgradnja nove zgrade Vlade RS, privatizacija Robne kuće „Boska“ i „Medicinske elektronike“, propast „Birča“ i Olimpijskog centra Jahorina“.

Kopirati
Drag cursor here to close