El Salvador

Bivši predsjednik uhićen zbog nezakonitog bogaćenja

Vijesti / Flash | 31. 10. 2016. u 07:05 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija u El Salvadoru uhitila je Tonyja Sacu, bivšeg predsjednika te države u Srednjoj Americi, zbog optužbi za nezakonito stjecanje bogatstva, nezakonito udruživanje i pranje novca, priopćilo je tužiteljstvo.

Saca, bivši sportski komentator radija, bio je predsjednik El Salvadora od 2004. do 2009. godine ispred desničarske Nacionalne republikanske alijanse. Policija je priopćila da je uhićeno još šestero dužnosnika iz njegove vlade. Saca i još dvoje osumnjičenih uhićeni su na vjenčanju njegovog djeteta.

U priopćenju se navodi da Saca nije mogao dokazati porijeklo pet milijuna dolara i 6,5 milijuna dolara u imovini koje je stekao za vrijeme dok je obavljao predsjedničku dužnost.

On je prije preuzimanja dužnosti prijavio 3,6 milijuna dolara. Pet godina kasnije njegovo bogatstvo je poraslo na 13,1 milijuna dolara. Međutim, novi dokazi pokazuju da bi ta suma mogla biti još veća.
Elmer Charlaix, Sacin bivši tajnik i jedan od uhićenih, navodno na svom privatnom bankovnom računu posjeduje 18,7 milijuna dolara, a tužitelji navode da nije objasnio porijeklo novca.

Bivši predsjednik Mauricio Funes, koji je naslijedio Sacu, također je pod istragom zbog korupcije, kao i bivši predsjednik Francisco Flores.

Kopirati
Drag cursor here to close