Prije uhićenja

Bivši peruanski predsjednik Garcia podlegao ozljedama koji si je zadao da izbjegne uhićenje

Da je bio uhićen, Garcia bi bio treći bivši predsjednik Perua zatvoren zbog afere Odebrecht. Ollanta Humala proveo je devet mjeseci u pritvoru (2017.-2018.), a Pedro Pablo Kuczynski uhićen je prošli tjedan.
Vijesti / Flash | 17. 04. 2019. u 23:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši peruanski predsjednik Alan Garcia umro je u srijedu u bolnici od ozljeda koji si je nanio vatrenim oružjem kako bi izbjegao uhićenje po optužnici da je primi mito u velikoj korupcijskoj aferi, objavile su vlasti

Garcia (69), pucao si je u glavu kada je u srijedu ujutro u njegov dom u Limi stigla policija kako bi ga uhitila u sklopu istrage o primanju mita, rekli su policijski izvori.

Vješt govornik dvaput izabran za predsjednika, prvi put kao ljevičar, a zatim kao prvak u promicanju stranih ulaganja i slobodne trgovine, Garcia je bio optužen za korupciju zadnjih godina, a što je on redovito odbacivao.

Bio je jedna od devet osoba za koje je sudac izdao uhidbeni nalog u srijedu u sklopu suđenja za korupciju u građevinskoj tvrtki Odebrecht. Ta je tvrtka javno priznala 2016. da je dobila unosne ugovore zahvaljujući mitu, a riječ je o najvećem južnoameričkom korupcijskom skandalu.

Članovi Garcijine stranke objavili su vijest o njegovoj smrti mnoštvu okupljenom ispred bolnice Casimiro Ulloa.

Gracia je odbacivao sve optužbe da je bio umiješan u aferu Odebrecht i tvrdio da se protiv njega vodi politički progon.

"Drugi su možda prodavali, ali ja ne", rekao je još u utorak ponovivši rečenicu koju je često rabio kada su ga politički protivnici povezivali s aferom Odebrecht.

Ministar unutarnjih poslova Carlos Moran rekao je na konferenciji za novinare da je Garcia rekao policiji koja je došla u njegov dom da treba nazvati svog odvjetnika.

"Ušao je u sobu i za sobom zatvorio vrata. Nekoliko minuta poslije, čuo se hitac te je policija na silu ušla u sobu i pronašla Garciju kako sjedi ranjen u glavu", rekao je Moran.

Prošle godine Garcia je od Urugvaja zatražio politički azil nakon što mu je zabranjeno napuštanje zemlje kako bi ga se spriječilo da ode ili opstruira istragu.

Da je bio uhićen, Garcia bi bio treći bivši predsjednik Perua zatvoren zbog afere Odebrecht. Ollanta Humala proveo je devet mjeseci u pritvoru (2017.-2018.), a Pedro Pablo Kuczynski uhićen je prošli tjedan.

Četvrti bivši predsjednik Alejandro Toledo bori se protiv izručenja iz Kalifornije pošto ga je 2017. sudac u Peruu osudio na kaznu od 18 mjeseci zatvora zbog upletenosti u aferu Odebrecht, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close