Uhićenje

Bivši osumnjičenik iz BiH uhićen u Francuskoj

Vijesti / Flash | 01. 06. 2017. u 00:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši zatvorenik zatvora Guantanamo na Kubi Sabir Mahfouz Lahmar uhićen je u Bordeauxu, zajedno sa još šest osoba, zbog povezanosti sa 'Islamskom državom' i sumnje da provodi proces regrutiranja za ovu terorističku grupu.

On je bio jedan od sedam Alžiraca koji su uhićeni u BiH 2001. godine, pod sumnjom da su planirali teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu. Lahmar je pušten iz zatvora na Kubi 2009. godine, nakon što se Francuska suglasila da ga prihvati nazad u zemlju.

Ministarstvo pravde SAD odbacilo je optužbe protiv Alžirca, koji je pušten tek nakon što je bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy prihvatio da se Lahmar vrati u zemlju u travnju 2009. godine.

Francuski dužnosnici priopćili su da nema indikacija da je grupa sastavljena od još četiri muškarca i dvije žene, koji su uhićeni u racijama u Parizu i Bordeauxu, planirala bilo kakav napad, prenosi 'Independent'.

Francuska, koja je bila meta terorističkih napada u Parizu i Nici, u kojima je 2014. godine stradalo 240 osoba, prije uhićenja je osujetila nekoliko planova za terorističke napade, ali je izvanredno stanje u zemlji i dalje na snazi.

Mjere opreza u Francuskoj pojačale su se nakon napada u Manchesteru, u kojem su prošlog tjedna stradale 22 osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close