štedio

Bivši grčki ministar u zatvoru: 'Zaboravio' prijaviti 1.3 milijuna eura imovine

Vijesti / Flash | 18. 11. 2015. u 07:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši grčki ministar financija Yiannos Papantoniou osuđen je na četiri godine zatvorske kazne. Kako navode grčki mediji, Papantoniou je osuđen jer nije prijavio koliko novca ima na privatnom bankovnom računu u Švicarskoj.

Apelacijski sud je u žalbenom postupku potvrdio presudu iz 2009. godine, odnosno Papantonioua i njegovu suprugu Starvrouli Kiriakou osudio na po četiri godine zatvora.

U presudi iz 2009. godine je navedeno da su Papantoniou i Kiriakou poreznim dužnosnicima dali lažne podatke o svojim prihodima, nekretninama u svom posjedu, dionicama koje imaju i ušteđevini.
Prema sudskoj odluci, Papantoniou i njegovoj supruzi je ostavljena mogućnost da plate novčanu kaznu u zamjenu za zatvor.

Papantoniou (66), koji je bio grčki ministar financija od 1994. do 2001. godine, kazao je da je počinio "nenamjernu grešku" koju je kasnije navodno ispravio.

Prema navodima medija, bračni par Papantoniou nije korektno prijavio svoju imovinu 2009. godine. On i njegova supruga navodno poreznoj upravi nisu prijavili 1.3 milijuna eura.

Grčki javni radnici, uključujući ministre i druge državne uposlenike, obavezni su jednom godišnje predati dokument u kojem se navodi kompletna lista osobne imovine.

Kopirati
Drag cursor here to close