Vizija za BiH

Bit će toga još: Agenda je tek početak promjena BiH

Vijesti / Flash | 03. 12. 2015. u 11:23 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘’Vrijeme je da se pronađe vizija za fukncioniranje i napredak države. BiH je na raskrižju a agenda ima veliki potencijal i samo je početak onoga što je potrebno za ozbliljne reforme u stvaranju zemlje kakvu građani zaslužuju'', rekla je američka veleposlanica, Maureen Cormack , na početku konferencije ‘Fokus na reforme 2020 vizije za BiH’, koja se održava na Jahorini.

Naglasila je kako će SAD podržati svakoga tko radi na boljoj budućnosti zemlje te podsjetila  kako je bivši američki predsjednik Bill Clinton rekao kako treba završiti posao započet u Daytonu.

‘’Treba bez straha pristupiti reformama riješiti se korupcije i uskih stranačkih interesa i treba prestati kriviti Dayton za djelovanje političkih lidera‘’, istaknula je Cormack.



Lars-Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, rekao je kako se često spočitava agendi da ne donosi rješenja, ali da se ne smije zaborati da je ona samo početak te da je ona nešto na čemu svi u BiH, misleći na lidere, po prvi put rade složno i zajedno.

''Zadovoljni smo urađenim u protekla tri mjeseca i prilično zadovoljni onim što lideri pokazuju. Ovo je vrijeme kada BiH može napraviti zaokret'', rekao je Wigemark i napomenuo kako je s istog mjesta na Jahorini krenula priča s premijerima, državnim i entitetskim, u BiH o agendi.

Istaknuo je važnost ove regije u kojoj povijest igra veliku ulogu te kako se čitavo desetljeće pokušavalo fokus s Daytona prebaciti na Bruxelles. Napomenuo je kako politička nestabilnost odbija ulagače te kako je ipak pitanje Sejdić - Finci stvar koja se mora riješiti prije kandidature BiH za članstvo u EU te da EU neće zanemariti ustavne reforme stavljajući ekonomiju na prvo mjesto prioriteta.

Mak Kamenica, izvršni direktor, Američko-bosanske fondacija te istaknuo kako je ovo nastavak nedavno održane konferencije u Washingtonu.

‘’Potrebno je precizno jasno i razumljivo pojasniti građanima reforme i bolne rezove’’, rekao je na početku konferencije Kamenica.

‘’Potrebno je promijeniti trend odlaska u trend razvoja. Potrebno je iskorjeniti korupciju i stvoriti vladavinu prava. Postavljati ljude na fukncije zbog njihovih kvaliteta’’, rekao je Kamenica.



Podsjećamo, konferencije „Fokus na reforme: Vizija 2020 za BiH“ počela je u četvratk 3. prosinca na Jahorini a za cilj ima okupiti predstavnike državnih i entitetskih ministarstava, parlamenata, pravosudnog sektora, političkih stranaka, gospodarskih komora, kompanija, malih i srednjih poduzeća, sveučilišta, nevladinih organizacija i medija.

Namjera konferencije, koju je organizirao Centar za transatlantske odnose pri Johns Hopkins SAIS Sveučilištu i Američko-bosanska fondacija u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, je potaknuti diskusiju o izgledima za socijalno-ekonomse reforme i njihovoj provedbi.

Kopirati
Drag cursor here to close