alarmantno

'Bijela kuga’ poharala Hercegbosansku županiju

Vijesti / Flash | 29. 01. 2017. u 09:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjih desetak godina Bosna i Hercegovina ne bilježi pozitivan prirodni prirast stanovništva, a tzv. "bijela kuga" prisutna je u osam od deset županija u Federaciji BiH, a posebno teško stanje je u Hercegbosanskoj županiji u kojoj je u tom razdoblju nestala cijela jedna općina veličine Kupresa.

''Vitalnu statistiku Zavod za javno zdravstvo HBŽ-a vodi 15 godina i u cijelom tom razdoblju broj umrlih je u pravilu dvostruko veći od novorođenih, a u 2015. i 2016. veći je gotovo tri puta'', kazala je ravnateljica Zavoda dr. Dijana Mamić za Večernji list BiH te dodala kako je u 2016. u HB županiji rođeno 311 djece, a u istom razdoblju umrlo je 859 osoba.

''Od 311 novorođenih, sedam ih nema prebivalište u HBŽ-u. Godinu ranije rođene su 363 bebe, a umrlo je 926 osoba. Dakle, stanje nije dobro'', kazala je Mamić.

Premda je čini šest općina i prostorno je najveća u Federaciji, statistički podaci govore kako je u HB županiji "bijela kuga" stalno stanje.

''Kad zbrojimo za ovo desetljeće taj negativan prirodni prirast, odnosno broj umrlih osoba, u našoj županiji je otprilike nestao jedan manji grad do 4000 stanovnika'', objasnila je Mamić.

Kopirati
Drag cursor here to close