OSCE

BiH – zemlja sustavne diskriminacije

U izvještaju se analizira rad pravosuđa, Institucije ombudsmana/ombudsmena za ljudska prava BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao ključnih institucionalnih aktera u borbi protiv diskriminacije…
Vijesti / Flash | 21. 03. 2019. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom desete godišnjice usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini predstavila je danas na konferenciji u Sarajevu izvještaj o procjeni rada institucija Bosne i Hercegovine u borbi protiv diskriminacije.

Konferencija, koja se završava sutra, okupila je više od 100 predstavnika pravosuđa i pravnih stručnjaka, te predstavnika relevantnih javnih institucija i organizacija civilnog društva iz BiH i regija.

Foto: PR / #NeDiskriminaciji

''Ovaj izvještaj predstavlja dio podrške koju Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pruža institucijama BiH u borbi protiv diskriminacije'', rekao je šef Misije OSCE-a u BiH, veleposlanik Bruce G. Berton.

Kao rezultat usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije i naknadnih izmjena i dopuna, značajan broj predmeta diskriminacije izveden je pred domaće sudove i Instituciju ombudsmana/ombudsmena za ljudska prava BiH.

''Ti predmeti se odnose na različite društvene sfere, kao što su sustavna diskriminacija u obrazovanju, na radnom mjestu i u zapošljavanju, te pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama'', naglasio je veleposlanik Berton.

U izvještaju se analizira rad pravosuđa, Institucije ombudsmana/ombudsmena za ljudska prava BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao ključnih institucionalnih aktera u borbi protiv diskriminacije. Pored toga, u izvještaju se ocjenjuje napredak koji je postignut u primjeni Zakona o zabrani diskriminacije u proteklih deset godina.

''I dalje svjedočimo sustavnoj diskriminaciji kojoj je posebno izložena najugroženija kategorija stanovnika u našoj zemlji, a to su povratnici'', istaknula je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

''Borba protiv diskriminacije je izravan način borbe za opstanak povratnika na njihovim ognjištima i društvo jednakih – svih građana Bosne i Hercegovine na svakom pedlju naše domovine. Na to nas obavezuje Ustav BiH i Odluka o konstitutivnosti svih građana na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, ali i naš zajednički cilj članstva u Europskoj uniji koja počiva na postulatima jednakosti'', dodala je.



U izvještaju su identificirani nedostaci koje BiH tek treba adresirati u okviru svojih mehanizama za borbu protiv diskriminacije, te su date preporuke svakom od ključnih institucionalnih aktera u svrhu ostvarenja poboljšanja u ovoj važnoj oblasti.

Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska prava BiH, je pozdravio ovaj izvještaj kao dobronamjernu sugestiju u cilju unapređenja rada Institucije ombudsmana BiH, a na zadovoljstvo građana koji se u sve većem broju obraćaju ovoj instituciji.

''Ovaj izvještaj predstavlja zanimljiv pregled stanja u Instituciji sa nizom konstruktivnih prijedloga, a svakako s ciljem unapređenja našeg rada'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close