Nema nas

BiH zapao najgori scenarij

Smanjenje broja stanovnika je evidentno, a projekcije Ujedinjenih naroda za budućnost naše zemlje nisu nimalo optimistične.
Vijesti / Flash | 23. 09. 2019. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema procjeni Ujedinjenih naroda, 2100. godine u Bosni i Hercegovini će biti skoro duplo manje stanovnika. Od svih zemalja Zapadnog Balkana, za našu zemlju predviđa se uvjerljivo najgori scenarij. Stalni odlazak stanovnika Bosne i Hercegovine i negativan prirodni priraštaj već uzimaju danak, objavila je BHRT.

Od zemalja regije lošije pokazatelje imaju jedino Moldavija i Bugarska, koje će u sljedećih 80 godina izgubiti više od polovine stanovništva. Srbija će biti malobrojnija za 38 posto, Crna Gora za 30 posto, dok će Sjeverna Makedonija do 2100. godine izgubiti 28 posto stanovništva.

Video: Stalni odlazak stanovnika iz BiH

Svjetski populacijski izvještaj navodi da u ovom trenutku u Bosni i Hercegovini živi 3.300.000 stanovnika. To je znatno manje u odnosu na rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine, kada je u našoj zemlji živjelo skoro 3.800.000 ljudi.

Po broju stanovnika, Bosna i Hercegovina je rangirana na 135. mjestu u svijetu.

Međunarodne organizacije podsjećaju da je u Bosni i Hercegovini 1991. godine živjelo skoro 4,4 milijuna ljudi, dok je nakon rata taj broj iznosio 3,9 milijuna.

Negativan trend se predviđa i u budućnosti. Bosna i Hercegovina, prema procjeni Ujedinjenih naroda, godišnje gubi 0,63 posto stanovništva.

 
Kopirati
Drag cursor here to close