Zbog pomjeranja izbora

BiH ulazi u pravni vakum

U Savezu općina i gradova Federacije BiH nadležne institucije upozoravaju da ovaj problem može uzrokovati totalnu blokadu lokalne vlasti
Vijesti / Flash | 30. 10. 2020. u 09:37 Bljesak.info
Zbog pomjeranja lokalnih izbora BiH u pravnom vakuumu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomjeranje datuma održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini za 15. studeni dovelo je do pravne nedoumice: dokle će trajati mandati aktualnim gradonačelnicima, načelnicima, odnosno gradskim i općinskim vijećima? Može li ova situacija dovesti Bosnu i Hercegovinu u pravnu blokadu?

Prema Izbornom zakonu BiH mandat izabranih na lokalnim izborima traje četiri godine i počinje od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku BiH što je u ovom slučaju 1. studeni 2016. godine. U Izbornom zakonu BiH nije precizirano tko obavlja ove funkcije u prelaznom periodu.

“Odredbama Izbornog zakona nije propisano ko obavlja funkciju načelnika Vijeća dok se ne izaberu novi dužnosnici. Znači pitanje funkcioniranja gradova , općina to je regulirano poslovnicima o radu, statutima i drugim zakonima i po našem mišljenju je bilo da one najvažnije aktivnosti za grad ili općinu treba osigurati. Mostar je od 2008 to osigurao'', kazala je članica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Irena Hadžiabdić.

U Savezu općina i gradova Federacije BiH nadležne institucije upozoravaju da ovaj problem može uzrokovati totalnu blokadu lokalne vlasti, naročito u periodu pandemije koronavirusa. Ovaj pravni vakuum, kažu, direktno pogađa interese općina i gradova. Odgovor na njihova upozorenja nije stigao ni iz jedne institucije.

''Bez obzira na to što mi smatramo da ne bi trebalo da postoji sumnja u nastavak rada naših administracija odnosno općinskih načelnika ipak zbog ustavnosti i zakonitosti akata koje donose načelnici u okviru svojih nadležnosti dobro bi bilo da i formalno dobijemo taj odgovor'', kaže direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH Vesna Travljanin.

U Savezu gradova i općina Republike Srpske koji je od SIP-a zatražio pravno tumačenje ove situacije kažu da je na njih prebačena odgovornost za buduće postupke. Najavljuju da će poštovati Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi RS i Zakon o proračunskom sustavu prema kojem su dužni da do 15. studenog donijeti nacrte proračuna lokalnih zajednica, a do 15 prosinca prijedloge proračuna.

''Ja mislim da je rješenje u nekoj vrsti odluke SIP-a koja će vrlo jednostavno reći da mandati izabranih dužnosnika traju do momenta preuzimanja novih mandata. Ja se nadam da će SIP da nam izda konkretna upute i mi ćemo se ponašati u skladu s tim'', rekao je predsjednik Saveza općina i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić.

Podsjećamo, do ove pravne nedoumice došlo je nakon što je SIP odgodio lokalne izbore u Bosni i Hercegovini za 15. studeni ove godine. U SIP-u tvrde da će izbori biti održani ovoga datuma i da nema odgađanja.

Kopirati
Drag cursor here to close