Sud

BiH u sporovima izgubila 1,8 milijuna

Od predmeta koji su izgubljeni najviše ih se odnosilo na tužbe osoblja koje radi u pravosuđu, zatim vojnika Oružanih snaga BiH te zbog neosnovanog lišenja slobode.
Vijesti / Flash | 15. 10. 2021. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine u prošloj godini izgubilo je 151 parnični predmet vrijednosti 1,8 milijuna KM, dok je u korist BiH riješilo 161 predmet vrijednosti 15,4 milijuna KM.

Od predmeta koji su izgubljeni najviše ih se odnosilo na tužbe osoblja koje radi u pravosuđu, zatim vojnika Oružanih snaga BiH te zbog neosnovanog lišenja slobode. Kada je riječ o ukupnom broju predmeta, prema izvještaju Pravobraniteljstva BiH o radu za 2020. godinu, u radu je bilo ukupno 1.560 parničnih predmeta ukupne vrijednosti 249,1 milijun KM, prenose Nezavisne novine.

Upozorenje

Kao i u prethodnom, i u ovom izvještaju pravobranitelji su upozorili vlasti Bosne i Hercegovine da se najveći broj predmeta gubi zbog sistemskih problema te da Pravobraniteljstvo BiH uopće nema šansu da te predmete dobije. Takav slučaj je sa tužbama osoblja koje radi u pravosuđu, a koje je u odnosu na druge zaposlene u institucijama BiH diskriminirano jer nema pravo na naknadu za ishranu tijekom rada, naknadu za prevoz kao i za odvojen život i smještaj. Tu diskriminaciju potvrdio je i Ustavni sud BiH još 2013. i 2014. godine. 

"Konačno 5. prosinca 2020. godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH. Stupanjem na snagu ovog zakona konačno je riješen problem koji su izazivali sporovi iz ovog osnova, tako da se očekuje da u narednom periodu ova vrsta sporova potpuno iščezne", navodi se u izvještaju Pravobranilaštva BiH za prošlu godinu, koji se nalazi na dnevnom redu Predstavničkog doma parlamenta BiH.  Kada je riječ o izgubljenim sporovima BiH, veliki broj njih, točnije 35, odnosi se i na neosnovano uhićenje i svi ti predmeti riješeni su u korist tužitelja. 

Investicijski sporovi

"To ne može obraniti nitko i unaprijed se zna ishod tog postupka. Zakon o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine predviđa mogućnost mirnog rješavanja ovih sporova pred Ministarstvom pravde BiH, ali se taj način rješavanja sporova nikada ne koristi", rekao je za "Nezavisne novine" Mlađan Mandić, pravobranitelj BiH.  On kaže da bi Ministarstvo pravde u tom smislu trebalo aktivnije da se uključi jer je pravni osnov tih zahtjeva neosporan, a prebacivanjem tih stvari na pravobraniteljstvo i dalje na sudove samo se bespotrebno stvaraju dodatni troškovi.  Kada je riječ o sporovima koji imaju karakter inozemnih Pravobranilaštva BiH, već godinama najveći je onaj koji pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova vodi "Elektrogospodarstvo Slovenije", a koji je vrijedan 1,3 milijarde KM. 

"Radi se o vrlo značajnom arbitražnom postupku, kako sa stanovišta izuzetno visoke vrijednosti spora, tako i sa stanovišta pravne prakse koju će arbitražni tribunal zauzeti u pogledu pitanja koja su istaknuta u dosadašnjem toku postupka", naveli su pravobranitelji, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close