Ivanić

BiH treba nagrada za svaku fazu reformi

Vijesti / Flash | 16. 03. 2015. u 15:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zatražit će od visokih europskih dužnosnika, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, da za svaki napredak u provođenju reformi, Europska unija nagradi Bosnu i Hercegovinu novim statusom u napredovanju prema članstvu u Uniji.

U intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje", Ivanić je rekao da će sutra u Bruxellesu sudjelovati na samitu Europske narodne stranke, gdje će o novoj njemačko-britanskoj inicijativi za provođenje reformi razgovarati i s predsjednikom te stranke Jozefom Dolom, predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junkerom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vijeće Europske unije preporučio je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu, ker je BiH ispunila tražene uvjete i jer su se čelnici zemlje pismeno obavezali na reforme.

Ivanić je kazao da će inzistirati na provođenju reformi, ali i pozitivnom odgovoru od Europske unije.

"Moj prijedlog će biti da se mora napraviti plan reformi, ali da se njihovo provođenje mora podijeliti na dvije ili tri faze i da nakon svake od faza treba da uslijedi neka nagrada Bosni i Hercegovini", rekao je Ivanić.

On je ocijenio da BiH ulazi u kritičnu fazu provođenja reformi i izrazio očekivanje da će ova zemlja najdalje 2017. podnijeti prijavu za članstvo u EU. Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogerini predložila je stupanje na snagu Sporazuma između EU i BiH pošto su vlasti BiH prihvatile izjavu o provođenju reformi.

Kopirati
Drag cursor here to close