nema dogovora

BiH sve bliža roku kada popis stanovništva neće vrijediti

Vijesti / Flash | 09. 03. 2016. u 19:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okončan je sastanak Središnjeg popisnog biroa nakon kojega nije postignut dogovor o načinu obrade podataka.

Adil Osmanović ministar civilnih poslova BiH rekao je da će ipak Zavod za statistiku RS i Zavod za statistiku FBiH, te Agencija za statistiku BiH dobiti novu priliku u ponedjeljak da pokušaju postići dogovor kako bi se utvrdio način na koji će se prezentirati rezultati popisa stanovništva.

Radmila Čičković direktorica Zavoda za statistiku RS kazala je da nisu točne izjave da je ovaj zavod kočničar dogovora i da ne uvažava preporuke IMO-a.

''IMO je za dvije i pol godine dao 22 preporuke koje nisu u potpunoj suglasnosti s nekim zakonskim odredbama, a taj jedan dio preporuka je predmet onoga s čime nije suglasan Republički zavod za statistiku'', kazala je Čičković, pišu Nezavisne novine.

Upitana da kaže o kojim preporukama se radi kazala je da je riječ o mjestu školovanja i mjestu rada.

Na pitanje zašto Republički zavod za statistiku ne može odustati od tog zahtjeva Čičković je rekla da nije da ne mogu odustati, već je zakon tako rekao, a zakon je potpuno jasan.

Upitana da kaže kakve su šanse da u ponedjeljak dođu do dogovora s obzirom da do 15. ožujka trebaju imati dogovor koju će metodologiju koristiti kada su u pitanju rezultati popisa stanovništva ona je rekla da nada uvijek postoji.

''Ova otvorena pitanja trebaju se još jednom duboko analiziraju i da se postupi u skladu s propisima'', ističe ona.

Emir Kremić direktor Zavoda za statistiku FBiH rekao je da je Federalni zavod za statistiku pristao na preporuke IMO-a, te da stav Republičkog zavoda za statistiku ne može komentirati.

''Ukoliko se ne postigne dogovor između entitetskih zavoda za statistiku do 15. ožujka, realno je očekivati da BiH neće moći u zakonskom roku objaviti rezultate popisa'', naglasio je iministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bi popis stanovništva u BiH morao biti relevantan, točan, preciziran, te u skladu s kategorijama koje postoje i uklapaju se u međunarodne standarde i pravila Eurostata.

"Ne mogu se oteti utisku da smo ovdje duboko zagazili u određeno politikanstvo i da je neka trka koga će biti više, da bi se nakon toga pričala neka politička priča, a ne da bi se planiralo ispravno i realizirale određene socijalne, ekonomske i starteške aktivnosti", rekla je Cvijanović.

Podsjećamo, ukoliko se ne postigne dogovor nekoliko je mogućih opcija, a jedna od njih je i da se rezultati popisa budu poništeni.

To dovodi u pitanje i daljnji napredak BiH na putu k Eiropskoj uniji, odnosno popunjavanje iščekivanog upitnika koji EU treba dostaviti našoj zemlji, u procesu nakon predaje aplikacije za članstvo.

Također, ukoliko se probije zakonski rok značit će i to da je bačeno 50 milijuna KM koliko je potrošeno na popis stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close