Mogući napadi i u BiH

BiH: Stotine osoba spremne počiniti terorizam

Vijesti / Flash | 17. 05. 2017. u 06:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijske agencije u BiH imaju evidenciju o “stotinama” osoba koje mogu predstavljati terorističku prijetnju, no još više brine podatak o potencijalnim tisućama njihovih simpatizera koji se također mogu radikalizirati, a neki policijski dužnosnici u BiH vjeruju kako su stoga vrlo izvjesni novi teroristički napadi na bosanskohercegovačkom tlu.

Te informacije novinarima su u utorak u Sarajevu potvrdili ministri unutarnjih poslova s različitih razina vlasti, koji su se sastali kako bi potpisali sporazum o upućivanju zajedničkog časnika za vezu u sjedište EUROPOL-a u Den Haagu, piše Večernji.ba.

Labava koordinacija

Rezultat je to dugotrajnih pregovora vođenih između europske policijske agencije i različitih policijskih struktura iz BiH među kojima postoji tek labava koordinacija pa su i za njihov konačni dogovor o suradnji s EUROPOL-om trebale godine.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić kazao je kako je na kraju ipak zadovoljan jer suradnja s EUROPOL-om BiH otvara vrata ne samo za razmjenu podataka nego za sudjelovanje u zajedničkim operacijama bitnim posebice u borbi protiv terorizma. Kazao je kako iz Den Haaga u BiH već pristiže ogromni broj različitih zahtjeva za provjere i razmjenu informacija.

''To znači da oni nas trebaju, no trebamo i mi njih'', kazao je Mektić podsjećajući kako od 1. travnja 2016. u okviru EUROPOL-a djeluje posebno središte za borbu protiv terorizma u kojemu sada može sudjelovati i BiH.

Stotine terorista i radikalizam u zatvoru

Na izravno pitanje koliko u BiH ima osoba koje su u policijskim evidencijama pod sumnjom da mogu počiniti teroristička djela, Mektić je odgovorio kako je riječ o “stotinama” istaknuvši kako se osobno zalaže da se sve informacije o toj prijetnji učine javno dostupnima te da se razmjenjuju među policijskim agencijama.

''Sva priča o radikalizmu i terorizmu mora biti dostupna javnosti. Ništa ne smijemo gurati pod tepih jer će problem eskalirati'', kazao je Mektić posebice upozoravajući na fenomen “brze radikalizacije” odnosno novačenje osoba kojih nema ni u kakvim kaznenim evidencijama. Kazao je kako je policijskim agencijama u BiH poznato da osobe sklone islamskom radikalizmu i danas žive u nekoliko izoliranih zajednica u različitim dijelovima zemlje, a postoje planovi čiji je cilj potaknuti proces njihove deradikalizacije. Kao primjer naveo je da će se ići u obitelji 46 povratnika sa sirijskog i iračkog ratišta, a radit će se i s onima koji su zbog sudjelovanja u borbama na tim ratištima već osuđeni na zatvorske kazne.

Umjesto da se s njima radi na deradikalizaciji, oni sami u zatvorima radikaliziraju druge osuđenike, upozorio je ministar.

Dogodilo se dva puta, opet će

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kazao je kako je uvjeren da će se teroristički napadi osoba indoktriniranih radikalnim islamom ponoviti u BiH. ''Sve što se dogodilo dva puta, ponovit će se'', kazao je Lukač koji tvrdi kako radikalizacija u BiH nije u opadanju bez obzira na mjere koje se poduzimaju, a da je deradikalizacija proces koji će potrajati. Do tada se mora suočiti s objektivnim opasnostima.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara nije želio govoriti o brojkama potvrdivši tek kako MUP FBiH ima registar osoba koje su potencijalna prijetnja i te podatke dijeli s drugim policijskim agencijama. On smatra kako je problem islamskoga radikalizma nešto s čim se policija sama ne može nositi.

''Imamo sreću da imamo ovakvu Islamsku zajednicu u BiH i to je olakšavajuća okolnost a to nam govore i iz inozemstva'', kazao je Čampara. No njegov kolega iz RS-a sumnjičav je prema tome što Islamska zajednica u BiH može učiniti jer ocjenjuje kako se ona, unatoč dobrim nakanama, zbog prijetnji odlučila povući iz procesa sučeljavanja s radikalnim propovjednicima i njihovim sljedbenicima.

IZ se nije riješila paradžemata

''Riječ je o tisućama simpatizera i članova vehabijskog pokreta'', upozorio je Lukač dodajući kako bi bilo naivno misliti da ti ljudi nisu u stanju počiniti teroristički akt pa se na to mora biti spreman. Podsjetio je kako se IZ u BiH u jednom trenutku pokušao “riješiti” paradžemata koje su vodili radikalni islamski propovjednici, no u tome se stalo na pola puta.

Podsjetimo, vodeći čovjek Krav Mage Hrvatska i jedan od vodećih stručnjaka za sigurnost i terorizam u Hrvatskoj, Marijan Škiljić za Bljesak.info je prošle godine rekao kako je u BiH najbolja prevencija protiv terorizma senzibiliziranje javnosti i koordinacija sigurnosnih službi. .

'''Pojedinačni napadi su uvijek mogući i u BiH i u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta. Prvenstveno je važno senzibilirati javnost o tom problemu, točnije da im se predoči opasnost na ispravan način. Ne iz političkog kuta, nego da se na racionalan način protumači ljudima što je stvarna opasnost, a što je prenapuhana opasnost koja možda odgovara nekoj političkoj opciji. A druga iznimno važna stvar je koordinacija sigurnosnih službi'', kaže Škiljić dodajući da nijedna služba sama po sebi nije dovoljno jaka nositi se s ovim problemom.

''Koordinacijom sigurnosnih službi u principu dobivaju se jako dobri rezultati. Kada se umreže sigurnosne službe veći broj organizacija se otkrije, a samim time smanjuje se i broj napada.'', kaže Škiljić, navodeći kako će se službe realno još dugo godina boriti s ovim problemom.

Kopirati
Drag cursor here to close