Europska komisija

BiH smanjila birokraciju za jedan posto

Vijesti / Flash | 18. 07. 2016. u 13:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH je u proteklih godinu dana zabilježeno smanjenje broja zaposlenih u administraciji i javnom sektoru, navedeno je u najnovijem ekonomskom izvještaju Europske komisije za zemlje kandidate i potencijalne kandidate, prenose Nezavisne novine.

Kako su istaknuli u Komisiji, zaposlenost u javnom sektoru opala je za jedan posto, što bi, iako je mali broj, moglo ukazati na buduće trendove.

Alarmantan podatak iz popisa

Europska komisija upozorila je BiH na još jedan alarmantan podatak iz popisa 2013. godine - populacija u BiH je smanjena za petinu, što bi moglo imati utjecaj na dugoročne ekonomske trendove.

Kada se radi o nezaposlenosti, EU upozorava da je više od 60 posto mladih ljudi nezaposleno i ohrabruje kreatore ekonomskih politika da poduzmu mjere stimulacije zapošljavanja i izvlačenje radnika iz sive zone.

"Usprkos nepovoljnim trendovima na tržištu rada, nominalne zarade su porasle za 1,2 posto u veljači i ožujku kad se usporede s istim razdobljem prethodne godine, ali su u travnju opale za iznos od 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine", piše u izvještaju.

Što se tiče ekonomskog rasta, on je u proteklih godinu dana bio manji u odnosu na isto razdoblje prethodne godine s obzirom na to da, kako su naveli Europljani, sada iznosi 1,7 posto u odnosu na tri posto u prethodnom razdoblju.

"Skoro polovina zabilježenog rasta dolazi iz snažne aktivnosti prerađivačkog sektora, koji je tijekom proteklih godinu dana dobio na zamahu. Također, rastu je doprinijela i maloprodaja, koja je također jedna od ključnih oblasti", stoji u izvještaju.

Poljoprivreda rasla

Poljoprivreda nam je u istom razdoblju rasla po stopi od 3,2 posto, dok je u 2014. godini, kada su BiH zahvatile katastrofalne poplave, rast iznosio samo 1,4 posto. EU ističe da je solidno rastao i opći industrijski sektor, za koji se ističe da doprinosi četvrtini ukupnog rasta.

"U 2015. godini industrijski rast bio je veći za 3,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Snažan rast u ožujku 2016. godine doveo je ukupan rast u prvom kvartalu na 4,9 posto. U travnju i svibnju trend rasta se održao, i to na razini od 2,7 posto u travnju i četiri posto u svibnju", istaknuli su.

Ostali dijelovi izvještaja ne razlikuju se bitnije u odnosu na prethodne - i dalje je problem deflacija zbog nepovjerenja potrošača i smanjene kupovne moći, visok udio nenaplativih bankarskih potraživanja koji iznosi 13,2 posto, te deficit državnih financija koji iznosi pet posto od ukupnog bruto domaćeg proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close