Vijeće ministara

Mi u svemiru: BiH se obavezuje da neće prisvajati nebeska tijela

Između ostalog, u samom ugovoru navodi se da svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahtjeva za suverenitetom, putem korištenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.
Vijesti / Flash | 13. 01. 2020. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je prije godinu dana Vijeće ministara BiH odlučilo da BiH pristupi ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, i zastupnici parlamenta BiH u četvrtak će otvoriti raspravu o ovom pitanju.

Između ostalog, u samom ugovoru navodi se da svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahtjeva za suverenitetom, putem korištenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.

"Zemlje potpisnice ugovora obavezuju se da neće stavljati u orbitu oko Zemlje bilo kakve objekte na kojima se nalazi nuklearno naoružanje ili bilo koja druga vrsta naoružanja za masovno uništenje, postaviti takvo naoružanje na nebeska tijela ili stacionirati naoružanje u svemir ili na bilo koji drugi način", navodi se u članu 4. ugovora o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujuči Mjesec i druga nebeska tijela, a o kojem će raspravljati zastupnici Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Kada je riječ o lansiranju objekata u svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, potpisivanjem ugovora BiH će, ukoliko s njene teritorije bude nešto lansirano, biti odgovorna za štetu načinjenu drugoj zemlji ili njenim fizičkim i pravnim osobama koje načine ti objekti ili njegovi sastavi dijelovi na Zemlji.

Prema ugovoru sve stanice, sistemi, oprema i svemirska vozila na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima su otvoreni na bazi reciprociteta za predstavnike drugih država potpisnica ugovora.

"Tim predstavncima se daje razumna pravovremena obavijest predviđene posjete kako bi se mogle obaviti odgovarajuće konsultacije i preduzeti maksimalne mjere opreza, sigurnosti i izbjegavanja ometanja redovnog rada na objektu koji se posjećuje", navodi se u ugovoru.

Sve zemlje potpisnice ugovora astronaute smatraju izaslanicima čovječanstva u svemiru, pružaju im svu moguću pomoć u slučaju nesreće, nevolje ili prisilnog slijetanja na teritoriju druge države potpisnice ili na pučinu.

"U slučaju takvog slijetanja astronauta, oni se sigurno i hitno vraćaju u zemlju registracije njihovog svemirskog vozila", navodi se u ugovoru, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close