Prirodne nepogode

BiH se nije snašla u poplavama, a sada zna da treba pripremiti plan

Vijesti / Flash | 09. 12. 2016. u 15:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UNICEF BiH je u suradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske te predstavnicima akademske zajednice i OSCE-a podržao izradu "Priručnika za djelovanje centara za socijalni rad u izvanrednim situacijama izazvanim prirodnim nepogodama", a iskustva postignuta na temelju njegovog testiranja predstavljena su na konferenciji u Sarajevu.

Riječ je o iskustvima i postignućima provedenim na osnovu Priručnika u općinama Maglaj, Šamac, Doboj i Domaljevac u proteklih godinu dana.

Potreba za izradom ovakvog priručnika proizašla je iz raznolikosti iskustava tijekom poplava koje su zadesile BiH u tijeku 2014., vezano za ulogu sustava socijalne zaštite u situacijama prirodnih katastrofa.

''Uslijed klimatskih promjena svjedoci smo sve većeg broja prirodnih nepogoda tijekom kojih su posebno pogođene najranjivije skupine među kojima i djeca. UNICEF uz humanitarni rad i promoviranje prava djeteta kao posebno bitnu komponentu uključuje i smanjenje rizika u izvanrednim situacijama izazvanim prirodnim nepogodama tijekom čega se fokus stavlja na djecu i povećanje otpornosti djece, obitelji i zajednice kako bi im se omogućio što brži povratak u normalan život'', kazala je predstavnica UNICEF-a za BiH Geetanjali Narayan.

Po njenim riječima, poplave koje su pogodile BiH u svibnju 2014., pokazale su brojne propuste u sustavu socijalne zaštite u pogledu odgovarajuće reakcije na nove potrebe. Navela je da koordinacija u pružanju zaštite nije bila dovoljno adekvatna da se u potpunosti odgovori na nove zahtjeve do kojih je došlo. Poplavama je, prema procjenama, bilo obuhvaćeno oko 60.000 djece, među kojima njih 15.000 u najosjetljivijoj skupini ispod pet godina, a mnogi od njih su morali napustiti svoje kuće.

''UNICEF, UNDP i druge UN agencije i partneri će i ubuduće raditi zajedno kako bi omogućili interdisciplinaran pristup koji uzima u obzir različite uzroke i efekte, s posebnim akcentom na jačanje kapaciteta centara za socijalni rad s obzirom na njihovu ulogu u zaštiti najranjivijih, posebno djece'', istaknula je Narayan.

Pomoćnik Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Miroslav Jurešić nada se da će pozitivna iskustva iz četiri općine biti prenesena i na centre za socijalni rad u drugim općinama te da će ovaj priručnik biti uključen u njihov okvir djelovanja.

''Kada su nam se 2014. dogodile poplave vidjeli smo da se nismo baš najbolje snašli, s obzirom da nije bilo adekvatnih planova za postupanje. Ono što smo naučili jeste da je planiranje bitno, jer je u slučaju nepogode lakše djelovati kada znamo što tko od nas treba da radi, a to će kroz ovaj priručnik i planove aktivnosti koje iz njega proizlaze olakšati posao centrima za socijalni rad'', kazao je Jurešić.

Predstavnik Veleposlanstva Švicarske u BiH Almir Tanović izrazio je zadovoljstvo nazočnošću velikog broja predstavnika lokalnih zajednica iz BiH na skupu, s obzirom na to koliko je uloga lokalne zajednice važna upravo u slučajevima prirodnih katastrofa.

''Veoma je bitno povezivanje predstavnika općina kroz različite aktivnosti vezane za prevenciju i smanjenje rizika od katastrofa koje se, s obzirom na klimatske promjene, u budućnosti mogu dogoditi. Drago mi je vidjeti predstavnike međunarodne zajednice, UN agencija, akademske zajednice i više nivoa vlasti na jednom mjestu okupljene oko istog cilja'', kazao je Tanović, priopćio je Tim ZaSvakoDijete.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close