Wigemark

BiH se mora mijenjati, građani tražite promjene

Vijesti / Flash | 14. 05. 2016. u 09:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH se mora mijenjati, a promjenu moraju donijeti svi ljudi u ovoj zemlji, a ne samo političari, poručio je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU, u razgovoru za Nezavisne novine o europskom putu BiH. Uvjeren je da zemlja neće krenuti naprijed zato što će ovaj ili onaj političar reći da treba uraditi ovu ili onu reformu, već da promjene trebaju tražiti građani.

"Ne vjerujem da samo lideri mogu donijeti promjenu jer mislim da pojedinci ne pišu povijest. Povijest pišu narodi, onako kako bi to možda Tolstoj zamišljao u svojim romanima. Sigurno je da iskoračiti znači da preuzimate poneki rizik i da možda odustajete od nekih stvari u kojima vam se čini da sadašnji poredak pruža neku mirnu luku, ali mislim da je svima jasno da se morate mijenjati i da ovako kako je sada ne može zauvijek. Ne možete nastaviti živjeti u mjehuru", kaže Wigemark.

EU, kaže on, ima jasna pravila koja treba ispuniti ako BiH želi biti dio ujedinjene Europe, ali je i dodao kako ta pravila ne znače centralizaciju ili decentralizaciju zemlje, već da se o unutarnjim odnosima dogovor mora postići u samoj zemlji. Kada je riječ o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ističe da postoji mnogo pogrešnih informacija kako BiH puno gubi time, a ništa ne dobiva. Dodaje da su svi susjedi BiH odavno izvršili prilagođavanje.

Wigemark tvrdi da BiH, zapravo, više gubi neprilagođavanjem SSP-a zato što ne uživa u povlasticama koje EU daje zemljama zapadnog Balkana.

"EU bi mogla pomagati i više i kroz IPA i na druge načine, ali su nam vezane ruke jer je BiH potrebna zajednička strategija za poljoprivredu, transport, ekologiju i energetiku, ali ne na način da Sarajevo ili netko nameće nešto bilo kome, nego da te oblasti odražavaju interese cijele zemlje", naveo je on.

Kao primjer kako se neki procesi teško mijenjaju navodi jedan od kriterija Svjetske banke u reformama - da BiH konačno smanji cijene lijekova koje su, kako tvrdi, i do 40 odsto skuplje nego u Srbiji i Hrvatskoj.

Rekao je između ostalog i kako se EU ne miješa u to kako bi Mehanizam koordinacije trebalo da izgleda. Za EU je, kako je naglasio, važno da u Bruxelles dođe usuglašen stav o pitanjima koja se budu raspravljala tijekom pregovora i da taj stav predstavlja sve relevantne faktore u zemlji. Tempo reformi, zaključio je, ovisi od same zemlje, a EU je tu da pomogne.

Kopirati
Drag cursor here to close