Kako smo dobri

BiH šalje simboličan iznos Afganistanu i božićno drvce Vatikanu

Vijesti / Flash | 06. 09. 2016. u 12:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Između ostalog, Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici usvojilo je odluke kojima se zadužuju nadležne institucije da osiguraju simboličnu novčanu pomoć Afganistanu, gdje je misiji Oružanih snaga produžen mandat, te božićno drvce Vatikanu.

Naime, Predsjedništvo BiH je usvojilo Platformu za nastup izaslanstva BiH na 71. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Izaslanstvo BiH će predvoditi predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Prihvaćen je i poziv za sudjelovanje na Sastanku na visokoj razini o velikim kretanjima izbjeglica i migranata, koji će biti održan u New Yorku, 19. rujna 2016. godine.

Kako je priopćeno nakon sjednice, Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH o održavanju Bruxelleske konferencije o Afganistanu, od 4. do 5. listopada 2016. godine.

''Zadužuje se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u Proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza institucija BiH za 2017. godinu, kao posebnu stavku planira donaciju financijskih sredstava Islamskoj Republici Afganistan u simboličnom iznosu, koja će biti realizirana posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH'', navelo je Predsjedništvo BiH koje je je donijelo Odluku o prihvaćanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica.

Predsjedništvo BiH je donijelo i Odluku kojom se odobrava zaključivanje Memoranduma između Državne uprave za turizam Narodne Republike Kine i zemalja Središnje i Istočne Europe o uspostavi Saveza za unapređenje turizma između Kine i zemalja Središnje i Istočne Europe.

Donesene si u i odluke o prihvaćanju sporazuma i određivanju potpisnika za Sporazum o zajmu (Projekt modernizacije cestovnog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Sporazum o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i BiH, koju predstavlja Ministarstvo financija i trezora (zajmoprimac), i Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo financija, i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) (Agencija za izvršenje projekta) u iznosu od 60.000.000,00 eura – Vjetropark Hrgud, Memorandum o razumijevanju za Saudijski grant za obnovu određenog broja kuća povratnika u Srebrenicu i Projekt ekonomske potpore između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH te Memorandum o razumijevanju za izgradnju i opremanje istraživačkog instituta „Kralj Salman Bin Abdulaziz“ na Sveučilištu - Sarajevska škola za znanost i tehnologiju, između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produženju mandata pješačkoj postrojbi Oružanih snaga, u operaciji potpore miru Odlučna potpora u Afganistan međunarodnoj vojnoj operaciji pod vođenjem NATO-a za godinu dana te Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Kraljevine Španjolske o razmjeni i međusobnoj zaštiti tajnih podataka.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku kojom se odobrava zaključivanje Aneksa II. Posebnog sporazuma za projekte/programe između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske.

Predsjedništvo BiH će uputiti Pismo namjere Svetoj Stolici u svezi donacije božićnog drvca za Trg svetog Petra u ime svih naroda Bosne i Hercegovine, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close