Seizmologinja Amra Krehić

BiH relativno seizmički aktivno područje, svakodnevno se bilježe slabiji potresi

Bosna i Hercegovina je relativno seizmički aktivno područje jer dolazi do podvlačenja afričke pod europsku ploču.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2023. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Bosne i Hercegovine godišnje bude zabilježeno stotinjak potresa slabijeg i jačeg intenziteta. Najkritičnija područja su istočna i zapadna Hercegovina, centralni dio Bosne i područje oko Banja Luke.

Amra Krehić, viša samostalna referentica u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, izjavila je da su svi potresi koji se događaju na području Bosne i Hercegovine generirani zbog podvlačenja afričke pod europsku ploču.

Podvlačenje afričke pod europsku ploči

"Bosna i Hercegovina je relativno seizmički aktivno područje jer dolazi do podvlačenja afričke pod europsku ploču. Svi potresi koji se događaju na području Bosne i Hercegovine generirani su zbog tog podvlačenja afričke pod europsku ploču. Najugroženija područja u Bosni i Hercegovini su istočna i zapadna Hercegovina, centralni dio Bosne i područje oko Banjaluke", istakla je Krehić.

Podsjetila je da su dva najjača potresa koja su se dogodila na području Bosne i Hercegovine bila u Banja Luci magnitude 6,4 i Stocu magnitude 5,6.

U travnju prošle godine u 23.07 sati snažan potres pogodio je područje Hercegovine. Prvi podaci Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) pokazali su da je magnituda bila 5,7 po Richteru, a epicentar 19 kilometara od grada Stoca i oko 40 kilometara od Mostara, odnosno u općini Berkovići.

"Potres se ne može prognozirati. Potres u Banja Luci je bio 1969. godine, a posljednji jači 2022. godine. To je razlika od oko 50 godina, ali nema pravila niti prognoze. Gdje su se događali potresi u prošlosti, možemo ih očekivati i u budućnosti", pojasnila je Krehić.

Prirodna pojava


Istaknula je da je potres prirodna pojava, nešto što se dešava u zemljinoj kori i dolazi do oslobađanja seizmičke energije.



"U Bosni i Hercegovini potresi se dešavaju na dubini od dva do 30 kilometara. Dobro je kada ima slabijih potresa, kada dolazi do oslobađanja seizmičke energije tada možemo reći da smo malo mirniji. Kada dolazi do oslobađanja seizmičke energije ne bi trebalo da bude jačih zemljotresa. U Bosni i Hercegovini svakodnevno imamo slabijih zemljotresa magnitude između dva i tri stupnja i koje građani ne osjete", naglasila je Krehić.

Dotakla se i razornih potresa koji su početkom veljače pogodili Tursku i Siriju.

"Turska je inače jako seizmički aktivno područje i tamo se svakodnevno dešavaju slabiji potresi. Ovaj potres na granici Turske i Sirije je jedan od najjačih potresa u nekom njihovom periodu seizmičkog mjerenja", izjavila je Krehić za Anadoliju.

Navela je da nakon jačih potresa uglavnom uslijede i oni slabiji i to je na neki način smirivanje tla.

Kopirati
Drag cursor here to close