Iseljeništvo

BiH prvi put službeno surađuje s dijasporom

Vijesti / Flash | 18. 04. 2017. u 13:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac potvrdila je novinarima da je Vijeće ministara na današnjoj sjednici usvojilo Politiku o suradnji s iseljeništvom BiH, dokument kojim se prvi put nakon 20 godina institucionalizira suradnja BiH i bh. iseljeništva.

Ovo je prvi put, dodala je Borovac, da se na sveobuhvatan način daju točni pravci i aktivnosti kojim BiH izražava opredjeljenje kakve odnose želi uspostaviti s iseljeništvom.

Usvojeni dokument rađen je na principima uzajamnog poštovanja i uspostavljanja partnerskog odnosa na ravnopravnoj osnovi s iseljenicima, a Borovac je najavila i formiranje krovne organizacije koja će predstavljati oko dva milijuna iseljenika iz BiH u 50 zemalja svijeta, ali i tijela na razini BiH koje će biti odgovorno za rad s iseljenicima.

Nakon što bude objavljena Politika o suradnji s iseljeništvom u Službenom glasniku BiH trebalo bi se pristupiti izradi strategije i akcijskog plana koji će još konkretnije razraditi obveze BiH prema iseljeništvu.

''Na taj način stvorit će se pravna osnova za učvršćivanje suradnje s iseljeništvom i otvoriti vrata k investiranju u BiH, a te aktivnosti uglavnom će se voditi putem lokalnih zajednica'', najavila je ministrica Borovac.

Ovim dokumentom se definiraju principi kojim će se rukovoditi sve institucije prilikom poduzimanja aktivnosti i stvaranja uvjeta za suradnju s iseljeništvom.

Njime su postavljena tri osnovna cilja, a to su razvoj pravnog sustava i institucionalnih kapaciteta, pružanje podrške iseljeništvu i unapređenje suradnje te stvaranje uvjeta za veći doprinos iseljeništva razvoju BiH.

Osim jačanja kapaciteta lokalnih zajednica za suradnju s iseljeništvom, planirana je i izrada liste investicijskih projekata koja će biti dostupna iseljeništvu i na taj način se stvaraju pretpostavke da iseljeništvo investira kapital radi pružanja podrške ekonomskom razvoju BiH, a istovremeno i stjecanja dobiti iz spomenutih investicija.

Politikom se predviđa i izrada razvojnog dokumenta kojim će se uspostaviti program za investiranje i štednju iseljeništva, kao i uklanjanje administrativnih barijera.

Naime, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o usvajanju Politike o suradnji s iseljeništvom kojom će se ojačati institucionalne veze s iseljeništvom radi ostvarivanja njihovih prava i interesa te uključivanja u razvoj BiH.

Kako je priopćilo Vijeće, donošenjem Politike će biti stvorene pretpostavke za uređenje odnosa između BiH i njenog iseljeništva, što je iznimno važno jer u iseljeništvu živi oko 1,7 milijuna osoba rođenih u BiH, a procjene su da s drugom i trećom generacijom ukupan broj iseljenika prelazi dva milijuna.

Kopirati
Drag cursor here to close