Plenković

'BiH prioritet za Hrvatsku, važna suradnja u obrani i sigurnosti'

Vijesti / Flash | 15. 11. 2016. u 18:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u utorak kako sutrašnji posjet ministra obrane RH Damira Krstičevića Bosni i Hercegovini predstavlja kontinuitet hrvatske politike s obzirom da je BiH prioritet za Hrvatsku.

"Krstičević kao odgovoran ministar, želi nakon svog posjeta Bruxellesu održati svoj bilateralni posjet ministrici Marini Pendeš u Međugorju i riječ je o kontinuitetu hrvatske politike s obzirom da je Bosna i Hercegovina prioritet za Hrvatsku", kazao je Plenković u Splitu.

Ministar Krstičević boravit će u srijedu BiH gdje će održati sastanak s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, s kojom će razgovarati o vojnoj suradnji dviju zemalja kao i o unapređenju suradnje u koristi i BiH i Hrvatske.

Premijer Plenković je kazao kako je suradnja na području obrane i sigurnosti u ovakvim kompleksnim okolnostima koje trenutno postoje u Hrvatskoj i njenom okruženju, važan trenutak da ministar Krstičević uspostavi direktnu suradnju sa svojom kolegicom iz BiH.

U povodu posjeta, ministar Krstičević je izjavio da je Hrvatskoj vrlo bitan europski put BiH, te da je njegova prva međunarodna aktivnost bila vezana uz NATO prije dva tjedna kada se sastao s ministrima obrane članica NATO-a.

"Sutra odlazim u Bosnu i Hercegovinu gdje ću biti na sastanku s ministricom obrane, a razgovarat ćemo o vojnoj suradnji. Kao što znate pripadnici vojske BiH se školuju u Hrvatskoj, a i u zajedničkoj smo aktivnosti u Afganistanu. Cilj tog posjeta je još jednom unaprijediti suradnju u koristi kako Bosne i Hercegovine tako i u korist naše Hrvatske", naglasio je ministar Krstičević.

Na novinarski upit je li zabrinut što u srijedu odlazi u BiH, s obzirom na nagađanja o navodnom podizanju kaznenih prijava vlasti Republike Srpske protiv nekoliko hrvatskih generala, među kojima je navodno i on, Krstičević je odgovorio da je to isto kao da mu je netko 1990. godine rekao da neće ići u rat braniti Republiku Hrvatsku od agresije. Dodao je da danas svoj posao ministra radi na najbolji mogući način, te da je "interes naše Hrvatske - suradnja".

Ranije danas iz Ministarstva obrane RH priopćeno je da će ministar Krstičević u srijedu u Međugorju s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš razgovarati o bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju zemalja, školovanju hrvatskih i vojnika iz BiH na školama i tečajevima u Hrvatskoj te o aktualnoj političkoj situaciji i euroatlantskom putu BiH.

U sklopu boravka, planiran je posjet župnom uredu i Marijanskom svetištu u Međugorju, priopćio je MORH, javlja Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close