TiBiH

BiH prijeti potpuno urušavanje

Vijesti / Flash | 27. 01. 2016. u 12:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH je u kritičnoj situaciji gdje nam prijeti potpuno urušavanje institucionalne strukture, dakle, potpuna destabilizacija zemlje koja može imati nesagledive posljedice'', rekao je predsjedavajući Odbora direktora TIBiH Srđan Blagovčanin ocijenivši kako je proteklih nekoliko godina BiH ne samo stagnirala već da ulazi u sve dublju krizu i sve veći problem s korupcijom.

Naime, Transparency International u BiH predstavio je danas rezultate Indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2015. godinu po kojima se, među 168 zemalja i teritorija svijeta, BiH nalazi na 76. mjestu, s ocjenom 38 na skali od 0 do 100.

Korupcija, dodao je Blagovčanin, sa sobom donosi i niz drugih problema kao što su ugrožavanje ljudskih prava, neefikasnost institucija, nezaposlenost i produbljivanje siromaštva.

Naglasio je da želi poslati tri poruke od kojih je prva da BiH bez dileme gubi bitku s korupcijom. Druga poruka je da je problem koji BiH ima s korupcijom - najozbiljniji mogući, jer je korupcija prisutna na najvišim razinama vlasti.

Treća poruka je zapravo apel međunarodnoj zajednici, uključujući Europsku uniju, da hitno reagira te da ozbiljno shvati situaciju s korupcijom u BiH.

S tim u vezi, dodao je da možda ne bi bilo loše da se Reformska agenda proširi nekom vrstom aneksa koji bi obuhvatio detaljne mjere koje bi vlasti u BiH trebale poduzeti u borbi protiv korupcije.

Zaključio je da je u ovom trenutku potrebna podrška i poruka Bruxellesa kako bismo izbjegli daljnju destabilizaciju BiH, jer je teško očekivati, imajući u vidu duboke etničke podjele u zemlji, kao i brojna prethodna pitanja, da će problem korupcije biti riješen unutar države.

BiH se prema Indeksu percepcije korupcije Transparency International nalazi na 76. mjestu, od ukupno 168 zemalja, sa...

Posted by Transparency International Bosna i Hercegovina on Wednesday, January 27, 2016

Program-menadžerica Ivana Korajlić istaknula je kako je BiH nazadovala u odnosu na 2012. i 2013. godinu, kada je ocjena bila 42, te 2014., kada je njena ocjena iznosila 39.

''Ovo je na neki način bilo i očekivano, imajući u vidu razine korupcije u državi i kompletnu neefikasnost sustava u borbi protiv korupcije'', smatra Korajlić.

Naglasila je kako se i ove godine, u usporedbi sa zemljama regije, BiH ponovo nalazi ispod Hrvatske (ocjena 51 i 50. mjesto), Crne Gore (ocjena 44 i 61. mjesto), Makedonije (ocjena 42 i 66. mjesto), Srbije (ocjena 40. i 71. mjesto) te da je Kosovo (ocjena 33 i 103. mjesto) jedina teritorija koja se nalazi ispod BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close