MVP

BiH preporučuje svojim građanima da otkažu putovanja u Italiju

Italija je sa najviše oboljelih od korona virusa do sada, te je vlada posegla za drastičnim mjerama, uvela izvanredne mjere i u potpunosti zatvorila deset gradova jugoistočno od Milana.
Vijesti / Flash | 24. 02. 2020. u 17:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine aktivno prati situaciju i komunicira sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u vezi sa stanjem širenja korona virusa u Evropi i svijetu, te preporučuje svim građanima BiHkoji namjeravaju putovati u Italiju da otkažu svoja putovanja, prenosi Anadolija.

Kao što je već poznato, WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) proglasila je 30. siječnja 2020. godine epidemiju korona virusa (covid-19) kao "izvanredno i urgentno stanje u javnom zdravstvu na međunarodnoj razini", naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Do sada su registrirane desetine tisuća oboljelih u Kini, te više potvrđenih slučajeva oboljelih i u zemljama EU.

"Italija je sa najviše oboljelih od korona virusa do sada, te je vlada posegla za drastičnim mjerama, uvela izvanredne mjere i u potpunosti zatvorila deset gradova jugoistočno od Milana. Broj oboljelih do sada je preko 150, te ima i preminulih. Vlasti u Italiji su najavile prekid svih direktnih zrakoplovnih linija sa Kinom. Također su poduzeli restriktivne mjere u 11 gradova i lokaliteta: Codogno, Casapusterlengo, Castiglione d’Adda, Maleo, Fombio, Bertonico, Castelgerundo, Somaglia, San Fiorano, Terranova dei Passerini i Vo Euganeo", podsjetili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Za ove lokalitete su suspendirane sve javne manifestacije, suspendirane sve komercijalne aktivnosti (zatvoreni svi trgovinski centri, osim onih od prvog prioriteta), suspenzija svih aktivnosti u tvrtkama koje su u "zoni zaraze", suspenzija svih sportskih aktivnosti.

U navedenim gradovima suspendiran je i javni prijevoz. Također, škole i sveučilišta u pojedinim gradovima su zatvoreni do početka ožujka . Na svim većim zračnim lukama u Italiji, a prema uputama Ministarstva zdravlja, mjeri se tjelesna temperatura svim putnicima koji dolaze u Italiju.

Ministarstvo zdravlja i predsjednik regije Lombardija izdali su Dekret koji sadrži hitna uputstva u vezi sa epidemiološkom krizom, kojom se nalaže odgađanje svih manifestacija, okupljanja na javnim mjestima, te okupljanja kulturnog, sportskog i vjerskog karaktera, te se nalaže obustavljanje svih edukativnih i turističkih putovanja.

"Svim BiH građanima se preporučuje da prate sve upute lokalnih vlasti, naročito sa zvanične internetske stranice Ministarstva zdravstva Italije http://www.salute.gov.it/nuovocoronavirus i drugih ministarstva zdravstva u zemljama u kojima borave. Također, molimo da se za više informacija o javnom zdravstvu i stanju širenja virusa posjeti stranica Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti https://www.ecdc.europa.eu/en", navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je 24. veljače 2020. godine, u okviru redovnih upozorenja za putovanja u inostranstvo, ažuriralo upozorenje za sve potencijalne putnike u Republiku Italiju.

Ministarstvo preporučuje svim građanima Bosne i Hercegovine koji namjeravaju putovati u Italiju da otkažu svoja putovanja, a onima koji putuju nazad u BiH, da se jave najbližim centrima javnog zdravstva. Građani Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze na teritoriji Italije, potrebno je da prate preporuke Civilne zaštite i zdravstvenih ustanova Italije, te da prilikom eventualnog povratka u Bosnu i Hercegovinu prijave Graničnoj policiji BiH, na graničnim prelazima, tčno mjesto i dužinu prethodnog boravka, kako bi se mogle preduzeti mjere preventivne zdravstvene zaštite.

Generalni konzulat BiH u Milanu za sada nema informacija da među zaraženim korona virusom u Republici Italiji ima državljana BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close