sigurnost

BiH potpisuje sporazum o suradnji s EUROPOL-om

Vijesti / Flash | 17. 08. 2016. u 12:45 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor EUROPOL-a Rob Wainwright krajem mjeseca dolazi u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini gdje će se susresti s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem.

Tom prilikom, ministar Mektić i direktor Wainwright potpisat će 31. kolovoza Sporazum o operativnoj i strateškoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda Europske policije.

Kako je rečeno Feni u Ministarstvu sigurnosti BiH, ovo je izuzetno važan iskorak u unapređenju suradnje BiH i zemalja Europske unije u oblasti sigurnosti, prvenstveno u suzbijanju i istraživanju teških oblika međunarodnog kriminala.

Ovaj sporazum omogućit će razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja članica EUROPOL-a, uključujući osobne podatke o osumnjičenim osobama.

‘’Ovo je vrlo važna obaveza koju ispunjavamo na europskom putu i omogućavamo našim policijskim agencijama brzu razmjenu informacija i bolju suradnju s kolegama u zemljama Europske unije u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima i narkoticima, krađe automobila i drugih teških oblika kriminala. Na taj način mi postajemo dio jedinstvenog europskog sigurnosnog sustava’’, kazao je Mektić, dodajući da je sporazumom predviđena i razmjena časnika za vezu između BiH i EUROPOL-a.

Tijekom posjete BiH, direktor EUROPOL-a posjetit će Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državnu agenciju za istrage i zaštitu te Agenciju za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Kopirati
Drag cursor here to close