Nema novaca

BiH pod minama do 2019.godine

Vijesti / Flash | 31. 01. 2017. u 10:51 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strategijom protuminskog djelovanja BiH planirano je osiguravanje i dodatnih 330 milijuna KM iz domaćih izvora, ali ona nisu bila osigurana nijedne godine, navodi direktor Centra za uklanjanje mina /BH MAK/ Saša Obradović.

Obradović upozorava da BiH neće uspjeti ispuniti obavezu uklanjanja mina iz poznatih minskih polja do 2019. godine, a razlog je - nedostatak financijskih sredstava za operacije humanitarnog deminiranja.

Ističe da sustav deminiranja u BiH nije bio efikasan u prethodnom razdoblju, ali je, ipak, od početka protuminskog djelovanja u BiH riješeno 75 posto problema. Obradović ukazuje na to da financijska sredstva nijedne godine nisu bila osigurana u planiranom obimu.

"S ciljem otklanjanja nedostataka, formirana je radna grupa sa zadatkom otklanjanja konstatiranih nedostataka i unapređenja stanja u oblasti deminiranja u BiH", precizira on. U prošloj godini u BiH je od mina /eksplozivna sredstva zaostala iz rata/ stradalo 12 osoba, od čega šest osoba smrtno, a među poginulima su i dva deminera.

Obradović ocjenjuje da su rezultati humanitarnog deminiranja na razini prethodnih godina - oko 12 kilometara kvadratnih, od čega se deset odnosi na tehničko izviđanje, a dva na čišćenje mina.

Obradović navodi za Srnu da je 2009-2016. godine plan smanjenja sumnjive površine ispunjen u obimu od 50 posto, a u istom obimu bila su osigurana i financijska sredstva - 330 milijuna KM, od čega su donatorska sredstva 50 posto.

Strategijom protuminskog djelovanja BiH planirano je osiguravanje i dodatnih 330 milijuna KM iz domaćih izvora, ali ona nisu bila osigurana nijedne godine.

"Izvori financiranja trebao biti - proračun, kredit, grant", ističe direktor BH MAK-a.

Donatori i dalje snažno podržavaju proces protuminskog djelovanja u BiH i pored činjenice da su sada aktualne druge regijeu svijetu, kao što su Ukrajina, Turska, Sirija. U prilog tome, kaže Obradović, govori činjenica da je od 2015. godine ponovno uspostavljen sustav održavanja redovnih sjednica Odbora donatora.

Komentirajući činjenicu da BH MAK od 2008. godine nije mijenjao operativne procedure, Obradović navodi da "ne može dati jasan odgovor".

Neefikasnost u radu jedan je od razloga što je Vijeće ministara BiH, osim direktora ove institucije, razriješilo i pomoćnike direktora i imenovao nove vršitelje dužnosti.

"Novi menadžment je u suradnji sa ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem, Komisijom za deminiranje i UNDP-om ušao u proces izrade revizije Strategije i izrade novih operativnih procedura i standarda.

I dalje radimo na svojevrsnom 'duo diligensu' u ovoj oblasti i pokušavamo naći najbolje odgovore za najveće problem koje smo zatekli", poručio je Obradović.

Od 2005. godine na lokacijama u BiH za koje je rečeno da su očišćene od mina poginulo je 25 osoba, dok ih je 24 ranjeno, za što nikad niko nije odgovarao. Obradović pojašnjava da je pitanje odgovornosti izvan domena BH MAK-a, te da se ovim problemom bave druge relevantne institucije kao što je Tužiteljstvo BiH.

"U skladu sa međunarodnim standardima, u BiH se nakon završenog deminiranja izdaje Uvjerenje u završenoj kontroli kvaliteta, koje potvrđuje da je deminirana površina sigurna 99,65 posto, što implicira da postoji preostali rizik i da može doći do minske nesreće ili incidenta", naveo je Obradović, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close