Mi i oni

BiH ostvarila napredak: Europa traži optužnice

Vijesti / Flash | 09. 11. 2016. u 12:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je ostvarila napredak u ključnim prioritetima koji proizlaze iz reformskih procesa, rekao je tajnik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavivši Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta Izvještaj Europske komisije o BiH, koji je dio Paketa proširenja Europske unije.

''Želim naglasiti da politika proširenja nastavlja davati rezultate. Ona ostaje najbolji mehanizam podrške modernizaciji zemalja jugoistočne Europe. Kroz tu transformaciju, mi stvaramo sigurnost, stabilnost i prosperitet za naše partnere, te za nas same. Proširenje ostaje važan interes EU'', kazao je Hahn.

''To je otvorilo put Vijeću da od Europske komisije zatraži pripremu mišljenja o aplikaciji BiH za članstvo u EU. Taj progres mora biti nastavljen. Lideri u BiH se moraju suočiti s duboko ukorijenjenim strukturalnim problemima koji koče razvoj zemlje. Jačanje vladavine prava i javne administracije na svim razinama vlasti, kao i jačanje suradnje među različitim razinama, ostaju prioritet'', poručio je tajnik.

"Lideri sada moraju nastaviti sa strukturalnim reformama u oblasti vladavine prava i socijalnim pitanjima", rekao je Hahn te dodao kako je vrijeme da strukturalne reforme u svim zemljama dovedu do konkretnih rezultata, što, kako je rekao, znači da je potrebno da se otvaraju istrage, dižu optužnice i provode procesi koji će ojačati vladavinu prava. 

Zaključio je da će napredak u reformama najviše zavisiti od lidera u svakoj od pojedinačnih zemalja te da je proširenje strateški interes EU, podsjećajući na uspješnu suradnju između EU i zemalja zapadnog Balkana i Turske prilikom zatvaranja migrantske rute.

Rekao je da sve zemlje u procesu proširenja imaju izazove na polju ekonomskih i socijalnih reformi, kao i u dijeli koji se odnosi na vladavinu prava. 

Specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda je naglasio potrebu intenziviranja razgovora o procesu proširenja, uzimajući u obzir da će sljedeći izvještaj biti podnesen tek u proljeće 2018. godine.

''Radostan sam da vidim pozitivan izvještaj o toj zemlji, ali postoje tenzije izazvane nelegalnim referendumom u RS-u i prisustvom Rusije na tom terenu. Moskva otvoreno podržava referendum. Predsjednik Izetbegović je jučer prisustvovao sastanku Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, kada je iskazana i potreba za jačanje političkog dijaloga između EU i zapadnog Balkana'', kazao je Dan Preda.

Inače, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark danas će službeno uručiti Izvještaj Europske komisije o BiH za 2016. godinu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Kopirati
Drag cursor here to close