Razvojna banka

BiH osigurala 60.000 KM za migrante i izbjeglice

Vijesti / Flash | 18. 01. 2017. u 10:57 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i viceguvernerka Razvojne banke Vijeća Europe Rosa María Sanchez-Yebra Alonso danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o doprinosu Fondu za migrante i izbjeglice.

Na osnovu tog sporazuma iz proračuna Bosne i Hercegovine će do kraja ovog mjeseca u Fond biti uplaćeno 60.000 KM čime su stvoreni uvjeti da i BIH može koristiti sredstva Fonda u slučaju da se za time ukaže potreba u kontekstu svjetske migrantske krize.

Borovac je tijekom sastanka s viceguvernerkom Sanchez-Yebra Alonso naglasila kako ovaj doprins BiH Fondu prije svega vidi kao odraz solidarnosti naše zemlje sa zemljama članicama Vijeća Europe i njihovim nastojanjima za ublažavanjem negativnih posljedica svjetske migrantske krize.

''Na ovaj način i Bosna i Hercegovina je postala donator i to upravo kroz Razvojnu banku Vijeća Europe zahvaljujući kojoj su u BiH provedeni ili se i dalje porovode značajni projekti. Među njima je najznačajniji projekat CEB2 kojim su osigurana sredstva za zatvaranje svih kolektivnih cenatara u našoj zemlji'', navela je Borovac.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i Stephan Sellen, zamjenik generalnog direktora za kredite i društveni razvoj Razvojne banke Vijeća Europe, istaknuto je kako je Bosna i Hercegovina postigla veliki napredak posebno u kontekstu provođenja Regionalnog stambenog programa.

Potvrđeno je kako će ovaj program biti nastavljen i nakon kraja studenog 2017. godine, kako je prvobitno bilo predviđeno, a da će naglasak biti na stvaranju uvjeta za održivi povratak.

Vrijednost RSP-a je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 milijuna odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Europske unije, kao najvećeg donatora sa sudjelovanjem od 230 milijuna eura, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora te podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Europe. Do sada su osigurana sredstva od oko 88 milijuna KM za stambeno zbrinjavanje gotovo 2.000 obitelji u 72 grada i općine BiH, priopćeno je iz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close