neispunjene obveze

BiH od sutra na crnoj listi EU

Vijesti / Flash | 13. 07. 2016. u 09:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog neispunjavanja obaveza u vezi sa sprečavanjem pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, BiH se od sutra nalazi na crnoj listi EU.

Kako je za Nezavisne novine potvrđeno u Službi za odnose s javnošću Europske komisije, EU će sutra objaviti listu zemalja u skladu s preporukama Radne grupe za financijsku akciju (FATF). Iako nisu službeno htjeli potvrditi hoće li i BiH biti na toj listi, rečeno je da će EU samo službeno usvojiti listu koju je 24. lipnja ove godine na svoju internet stranicu postavio FATF, a na kojoj se nalazi i BiH.

Osim BiH, na listi se nalaze Afganistan, Irak, Laos, Sirija, Iran, Uganda, Gvajana, Vanuatu i Jemen. I u Izaslanstvu EU je potvrđeno da BiH nije ispunila obaveze na koje se obavezala MONEYVAL-u i FATF-u.

"Sve potrebne mjere sadržane su u Akcijskom planu BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sustava sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma sa standardima i preporukama Radne grupe za financijske mjere protiv pranja novca - FATF, kojeg je Vijeće ministara BiH usvojilo u lipnju 2015. godine", naveli su u Izaslanstvu EU.

Od BiH se očekuje da usvoji izmjene u sedam ključnih oblasti. Prva se odnosi na harmonizaciju kaznenog zakona u dijelu sankcioniranja financiranja terorističkih organizacija. Druga se odnosi na stvaranje legalnog okvira za oduzimanje imovine stečene za provođenje terorističkih aktivnosti. Dalje preporuke odnose se na uspostavljanje nadzora međunarodnih financijskih transakcija, te na implementiranje mjera za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma za nevladine i neprofitne organizacije.

Dalje, kako je istaknuto, potrebne su mjere za kontrolu konverzije stranih valuta, te usvajanje procedura u čitavoj zemlji za oduzimanje nelegalno stečene imovine. Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, rekao je da je Vijeće ministara zatražilo od parlamenta BiH da se po hitnoj proceduri usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca, što je, kako je on istaknuo, i učinjeno u oba doma bh. parlamenta.

Dodao je da je ispunjavanje uvjeta važno ne samo zbog primjene svih međunarodnih standarda protiv pranja novca i sprečavanja financiranja terorizma, već i zato što je to uvjet za aktiviranje kandidature za članstvo u EU. Kako pišu Nezavisne, FATF nas još drži na listi zato što nisu ispunjene sve obaveze iz Akcijskog plana, čije se kompletno ispunjavanje na nivou BiH i oba entiteta očekuje do kraja ove godine.

"Oni u FATF znaju za naše procedure i upoznati su da će ispunjavanje plana trajati do kraja godine. Zato su oni odlučili da nas zadrže na listi, odnosno označeni smo kao zemlja koja nije ispunila obaveze, ali će FATF poslati preporuku zemljama članicama da ne primjenjuju prema nama mjere koje se inače primjenjuju prema zemljama koje nisu ispunile uvjete", rekao je izvor Nezavisnih. Dalje, kako nam tvrdi izvor, nivo BiH je sve svoje obaveze u potpunosti ispunio, Vlada RS većinu, a Vladi FBiH je ostalo još nekoliko mjera koje su inače u entitetskoj nadležnosti. Naglasio je i da bi ispunjavanje uvjeta moglo ići i brže s obzirom na to da je dio zahtjeva FATF-a uslov za dobivanje kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Kopirati
Drag cursor here to close