Paradžemati i CIA

BiH od CIA-e dobiva razmjenu obavještajnih podataka

Vijesti / Flash | 22. 04. 2016. u 13:42 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak direktora američke obavještajne službe (CIA) Johna O. Brennana, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, s predstavnicima bh. policijskih tijela bio je produktivan i dobar", potvrdio je za Fenu ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara koji je nazočio sastanku.

Taj sastanka organizirala je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, a nazočili su mu članovi Udarne grupa za borbu protiv terorizma. Na sastanku, koji je trajao oko dva sata, razgovarano je o borbi protiv terorizma jer je BiH dio Globalne koalicije u borbi protiv terorizma.

Razgovarano je i o suradnji svih agencija u BiH i s Tužiteljstvom, ali i procesuiranju osoba koje se vraćaju sa sirijskih ratišta, o svim događajima koji su se dogodili u BiH, te o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

"Dobili smo podršku i rečeno nam je da možemo računati na suradnju s CIA-om te razmjenu podataka", dodao je Čampara.

Pohvaljen je rad Udarne grupe koji bi trebao biti proširen operativnim djelovanjem, gdje će policijski službenici i operativci raditi na terenu, vršiti razmjenu podataka, a u borbi protiv terorizma obećana je pomoć CIA-e.

"BiH kao trusno područje je interesantna za SAD jer se nalazi u "srcu" Europe. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jer upoznao Brennana da postoji namjera da se osnuju operativna tijela na razini regije zapadnog Balkana", istaknuo je Čampara.

Podsjetio je da je ovo prvi put da direktor CIA-e dolazi u posjetu BiH, a Čampara smatra da je važno to što su američke vlasti zainteresirane za BiH, jer je SAD prijateljska zemlja koja BiH pomaže u svim područjima razvoja demokracije.

Sudionici sastanka istaknuli su da je u BiH nulta tolerancija na terorizam, a cjelokupna bh. politika opredijeljena je za borbu protiv terorizma.

Čampara je potvrdio da je Brennan upoznat i o pozitivnoj ulozi Islamske zajednice u BiH i o svemu onome što je uradio reisu-l-ulema Husejin ef. Kavazović te pitanjima paradžemata, izrazivši očekivanje da će većina džemata koji nisu djelovali u okviru Islamske zajednice sada joj se priključiti.

Dodao je da neke druge zemlje, poput Francuske i Belgij,e nemaju tu mogućnost koju ima BiH s jedinstvenom Islamskom zajednicom i vjerskim autoritetom.

Sastanku su nazočili direktor OSA-e Osman Mehmedagić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, direktor Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i glavni tužitelj Tužilaštva BiH Goran Salihović.

Nakon ovog sastanka, Brennan je održao i sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

Direktor CIA-e u Sarajevo je doputovao sinoć iz Rijada.

Kopirati
Drag cursor here to close