Australci o BiH

BiH nikada neće biti očišćena od mina?!

Predviđalo se da će BiH biti očišćena od mina 2019. godine, ali se sada tvrdi kako će to potrajati bar pet godina duže
Vijesti / Flash | 18. 10. 2017. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina možda nikada neće biti očišćena od mina, piše australski ABC donoseći priču o demineru Seadu Vrani, koji se dobro sjeća svoje prve mine koju je deaktivirao.

Bila je to 1993. godina, imao je mjesec dana do 18. rođendana. Vrana kaže da je minsko polje otkriveno u sarajevskom predgrađu, a da bi uklonio mine, morao se izložiti neprijateljskoj vatri. Bez obzira na sve, dobrovoljno se prijavio.

"Imao sam tremu dok sam se pripremao za zadatak. Ali, kad sam počeo puzati prema mini, odjednom sam postao potpuno miran i fokusiran. Čak i sada se mogu sjetiti svakog poteza koji sam tada izveo", kaže Vrana.

Ipak, nakon što je završio, doživio je posttraumatski šok i skoro dva sata se tresao bez prestanka.

"Mislim da me te noći izabrala moja profesija. Iako čak nisam imao ništa zajedničko s deminiranjem, postao sam deminer, i nikada se nisam prestao time baviti", rekao je.

ABC piše kako je BiH više od dva desetljeća nakon rata jedna od minama najzagađenijih zemalja na svijetu. Od 1996. godine više od tri tisuće četvornih kilometara očišćeno je od mina, a u tom razdoblju stradalo je više od 1700 ljudi od čega 612 smrtno. Više od tisuću četvornih kilometara je još uvijek pod minama, a neki izvori navode kako je u BiH još uvijek više od 80.000 neeksplodiranih mina.

Predviđalo se da će BiH biti očišćena od mina 2019. godine, ali se sada tvrdi kako će to potrajati bar pet godina duže.

Ulogu su, naravno, odigrale i financije. BIRN je tako nedavno objavio kako je samo polovina od planiranih 660 milijuna maraka zaista otišla u svrhe čišćenja zemlje od mina.

Kopirati
Drag cursor here to close