EU protiv smrtnih kazni

BiH nije izvršila smrtnu kaznu od 1997. godine

Vijesti / Flash | 10. 10. 2014. u 13:31 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Peter Sorensen naglasio je povodom Svjetskog dana ukidanja smrtne kazne da Europska unija čvrsto stoji na poziciji protivljenja smrtnoj kazni.

U zemljama članicama Europke unije smrtna kazna nije izvršena u posljednjih 17 godina, a ukidanje smrtne kazne u cijelom svijetu jedan je od najvažnijih ciljeva politike ljudskih prava EU.

''Koristimo i koristit ćemo i dalje sva raspoloživa sredstva koja omogućuje diplomacija i podrška suradnji da djelujemo u pravcu ukidanja smrtne kazne i podržavamo napore organizacija civilnog društva u cijelom svijetu u nastojanjima da se postigne ukidanje smrtne kazne'', kazao je Sorensen.

U Izvještaju o napretku za 2014. godinu potiču se nadležni u BiH, a posebno vlasti Republike Srpske, da poduzmu odgovarajuće radnje i pokrenu novu diskusiju o odredbi Ustava RS koji omogućuje smrtnu kaznu.

Ova odredba znači da BiH krši Protokole 6 i 13 Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama (Europske konvencije o ljudskim pravima), čija je BiH potpisnica.

Svjesni da Bosna i Hercegovina, a posebno Republika Srpska, nisu izvršile smrtnu kaznu od njenog ukidanja 1997. godine i uzevši u obzir da kazneni zakon Republike Srpske ne predviđa ovu kaznu i dalje se ističe urgentna potreba da se što je prije moguće ponovno pokrene postupak izmjene Ustava Republike Srpske.

Iz Delegacije EU u BiH je rečeno da u EU računaju na konstruktivan i fokusiran angažman svih strana u takvim naporima.

U cijelom svijetu jača trend u pravcu ukidanja smrtne kazne. Do 2013. godine 140 zemalja, više od dvije trećine zemalja u svijetu, postali su abolicionisti u zakonu ili praksi.

Međutim, postoji i zabrinjavajući trend u zemljama koje još uvijek koriste smrtnu kaznu i u drugima koje se odnedavno vraćaju retencionističkim praksama, ponekad nakon decenija dugog moratorija na izvršenje smrtnih kazni.

Od 58 retencionističkih zemalja koliko ih je bilo 2013. godine, za 21 zemlju/teritoriju se zna da su izvršile smrtne kazne, a mnoge su izrekle smrtne kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close