Crnadak u Luksemburgu

BiH nije izložena većem pritoku imigranata

Vijesti / Flash | 09. 10. 2015. u 09:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar inozemnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak jučer je u Luksemburgu sudjelovao na Konferenciji na visokom nivou o istočnomediteranskoj i zapadnobalkanskoj ruti.

Konferencijom ministara inozemnih poslova i ministara unutrašnjih poslova, zaduženih za migracije i azil) zemalja članica EU, zemalja članica Schengenskog sporazuma, zapadnog Balkana te istočnog Mediterana predsjedavala je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini i zamjenik premijera Luksemburga Jean Aselborn, koji je ujedno i ministar inozemnih poslova i imigracija Luksemburga.

Crnadak je u obraćanju pozdravio održavanje Konferencije kao i napore koje sve zemlje koje su izložene većem pritoku pridošlica podnose osiguravajući njihove najosnovnije potrebe za hranom i osnovnim smještajem. On je rekao da BiH trenutno nije izložena većem pritoku imigranata, ali da su za slučaj potrebe, s obzirom da se situacija može u svakom trenutku promijeniti, pripremljeni operativni planovi za akciju.

Deklaracijom, koja je dogovorena i usvojena na kraju rada Konferencije, predviđene su mjere na povećanju podrške Jordanu, Turskoj, i Libanu, kao zemljama koje su prve izložene povećanom dotoku imigranata, kao i glavnim tranzitnim zemljama. Naglašena je potreba za suradnjom u sprječavanju organiziranog kriminala na polju krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, ali i rad na otklanjanju problema koji su osnovni uzrok za iseljavanje te potreba za suradnju sa zemljama iz kojih vode porijeklo migranti.

Dogovoreno je da se revizija poduzetih mjera i njihove realizacije, na nivou viših dužnosnika zemalja sudionica, izvrši početkom 2016. godine.

Ministar inozemnih poslova BiH podržao je usvajanje Deklaracije uz nadu da će njeno provođenje dovesti do zajedničke akcije ne samo na osiguranju humanitarne pomoći, nego i da će voditi ka poboljšanju upravljanja granicama, te bolje policijske i pravosudne suradnje, priopćeno je iz MIP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close