Navode iz ministarstva

BiH u igri za nabavu lijekova protiv Covid-19

Lijekovi će se pojaviti u BiH onog trenutka kada sve procedure budu okončane i ne nabavljaju se za tržište nego za zdravstvene ustanove, naglašavaju iz Ministarstva civilnih poslova BiH
Vijesti / Flash | 20. 07. 2020. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tragom vijesti koja se pojavila ovih dana u bh. medijima o javnoj nabavci lijekova reagirali su iz Ministarstva civilni poslova BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo civilnih poslova BiH je pristupilo prikupljanju potreba za nabavku lijekova: Remdesivir, Hydroxy chlorquine, Kaletra i Interferon beta temeljem dopisa Europske komisije Vijeću ministara BiH u kojem vijeće obavještavaju o njihovoj odluci da sukladno s mehanizmima JPA pokrenu proceduru javne nabavke za navedene lijekove. Ministarstvo je odmah prikupilo presjek potreba koje je proslijedilo na daljnje postupanje.

“Želimo istaknuti da je ovo bila aktivnost kojom se pokazao značaj brzog koordiniranja u kriznim situacijama između entiteta i koristimo prigodu da zahvalimo resornim ministarstvima zdravstva na dobroj suradnji. Ukupna vrijednost nabavke će se znati onog trenutka kada bude završena procedura javnih nabavki koja je u nadležnosti EC i kada resorna ministarstva definiraju konačne potrebe shodno cijenama. Financijska sredstva za nabavku lijekova su u nadležnosti entiteta i resornih ministarstava. Lijekovi će se pojaviti u BiH onog trenutka kada sve procedure budu okončane i ne nabavljaju se za tržište nego za zdravstvene ustanove“, naglašavaju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Dodaju da slijedom informacija da BiH nije uključena u proceduru javne nabavke EU za lijekove obavještavaju javnost da je Ministarstvo civilnih poslova BiH, a na temelju iskazanih potreba nadležnih ministarstava zdravstva i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta, dostavilo dva puta tabelarni pregled potreba za BiH, u cilju uključivanja u proceduru javne nabavke EU za lijekove.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH se, elektronskom porukom od 12. lipnja 2020. godine, poslanom nakon radnog vremena u 17.15 sati, obratilo Ministarstvu civilnih poslova BiH sa zahtjevom da se dostave treći put, do 15. lipnja 2020. godine do 12 sati, usuglašene liste potreba radi pokretanja procedure javne nabavke EU za lijekove. Odmah 15. lipnja 2020. je upućen dopis resornim ministarstvima sa zahtjevom da iskažu potrebe u najkraćem roku. Odgovori su stigli 17. lipnja iz entitetskih ministarstava, a 18. lipnja iz Brčko distrikta. Istog dana kompletirana lista je proslijeđena prema Ministarstvu vanjskih poslova BiH“, objašnjavaju i dodaju:

“Ministarstvo civilnih poslova BiH je sukladno zakonom definiranim nadležnostima, bilo u obvezi zatražiti konačnu potvrdu potreba od nadležnih ministarstava zdravlja i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.

Imajući u vidu naprijed navedeno, dakle da je Ministarstvo civilnih poslova BiH prethodno u dva navrata dostavljalo Ministarstvu vanjskih poslova BiH tabelarni pregled potreba za BiH nakon treće kompletirane liste obaviješteni smo iz MIP-a BiH da se BiH može uključiti u rezervnu nabavku kao i sve druge države koje do navedenog datuma nisu dostavile finalnu potvrdu potreba. Ministarstvo civilnih poslova BiH je posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH, zatražilo od Direkcije za zdravlje Europske komisije, da BiH bude uključena u procedure javne nabavke EU u okviru rezervnih količina lijekova, obzirom da će i te količine lijekova biti planirane procedurom javne nabavke EU. Dakle, BiH nije isključena iz procedure javnih nabavki lijekova. BiH je uključena u okviru rezervnih količina lijekova.“

Kopirati
Drag cursor here to close