Crnadak

BiH neće biti kolateralna šteta bilo kojeg izbjegličkog scenarija

Vijesti / Flash | 24. 02. 2016. u 13:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH pažljivo prati cijelu situaciju, te neće dozvoliti da bude kolateralna šteta bilo kojeg scenarija'', rekao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak na konferenciji ministara vanjskih i unutrašnjih poslova zemalja regije o temi migracija nazvanu "Managing Migration Together" koja je danas održana u Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova Republike Austrije u Beču.

Dodao je kako je želja BiH da bude dio zajedničkog odgovora te izrazio zabrinutost zbog masivnog priliva migranata i izbjeglica i pozdravio napore koje su susjedne i druge zemlje uložile u pogledu zadovoljavanja njihovih hitnih potreba, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Crnadak je govorio na ministarskom panelu u okviru kojeg su ministri vanjskih poslova zemalja sudionica konferencije razgovarali o aktualnoj migrantskoj krizi, njenim uzrocima i mogućim rješenjima, izgradnji kapaciteta, suradnji s trećim zemljama i razmjeni informacija sa zemljama porijekla.

Naglasio je da se za migrantsku krizu mora pronaći zajedničko, europsko rješenje, jer Europska unija nije u mogućnosti sama riješiti problem, dodajući da je potreban zajednički nastup sa zemljama van EU koje su na ruti migranata, da bi se pronašao zajednički odgovor.

Crnadak je ujedno naglasio da bi iz istog razloga bilo dobro, da su u radu ove konferenciji sudjelovali i predstavnici Grčke i Europske komisije.

Dodao je kako je BiH podnošenjem aplikacije za članstvo u EU dokazala da vjeruje u Europu i u EU i da bi se uspješnim rješavanjem migrantske krize pokazalo da EU funkcionira i u kriznim situacijama.

Ministri unutrašnjih i vanjskih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Republike Bugarske (zemlja posmatrač) i zemalja tzv. Balkanske šestorke usvojili su Deklaraciju o zajedničkom upravljanju migracijama
Domaćini ministarske konferencije bili su savezna ministrica unutarnjih poslova Republike Austrije Johanna Mikl-Leitner i savezni ministar za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurtz.

Kopirati
Drag cursor here to close