Pendeš

BiH ne treba previše očekivati od summita NATO-a

Vijesti / Flash | 17. 06. 2016. u 11:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš izjavila je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina ne treba previše očekivati od predstojećeg summita NATO-a u Varšavi, te da bi interes države trebao biti stvaranje funkcionalne države kroz reforme, na čemu u Ministarstvu obrane rade.

Navela je da sam MAP (Akcijski plan za članstvo) ne mora biti aktiviran na tom summitu, ali da se to može dogoditi već sutra, ukoliko članice NATO-a prepoznaju kredibilan napor BiH na ispunjavanju uvjeta, poput knjiženja perspektivne nepokretne vojne imovine.

Istaknula je da očekuje da sa summita u Varšavi Bosni i Hercegovini bude poslana pozitivna poruka, te pojasnila da je cilj imati 30 posto jedinica u Oružanim snagama BiH koje su u potpunosti kompatibilne s jedinicama NATO-a.

Upitana vjeruje li da će BiH ikada postati članica NATO-a, ministrica je odgovorila da BiH mora imati prioritete, koji su definirani, ali i da treba imati u vidu da članice tog saveza nikada nisu imale nijedno otvoreno pitanje između sebe i da veliko tržište omogućava razvoj i novim članicama, te da nas stabilnost i sigurnost kao preduvjeti za razvoj trebaju opredijeliti, a ne političke poruke.

Kopirati
Drag cursor here to close