papirologija

BiH ne smije pomagati drugim državama u poplavama

Vijesti / Flash | 09. 03. 2016. u 11:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina trenutno raspolaže s pet timova koji mogu raditi na terenima koji su pogođeni poplavama, opremljeni su najsuvremenijom opremom, ali ne mogu pomagati drugim državama jer nisu usuglašene zakonske osnove'', rekao je novinarima nakon sastanka Upravnog odbora Programa pomoći državama zapadnog Balkana i Turske u izgradnji kapaciteta za zaštitu od poplava kazao pomoćnik ministra za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH Samir Agić.

Rekao je kako bh. timovi trenutno ne mogu otići, na primjer, pomoći Srbiji iako su spremni u potpunosti.

''Problem je tko bi zakonski mogao osigurati te ljude, država bi morala stajati iza njih, ali to do sada nismo uspjeli usuglastiti'', istaknuo je Agić dodajući da BiH ima najsuvremeniju opremu koja trenutno postoji, a koju je kao donaciju dobila od Japana.

Govoreći o EU programu prevencije, pripravnosti i odgovora na poplave na zapadnom Balkanu i Turskoj (IPA FLOODS) kazao je da je vezan za zajednički rad zemalja okruženja i Turske na izgradnji zajedničke jedinice za borbu protiv poplava.

''BiH je u ovom zajedničkom timu koji bi trebao raditi na aktivnostima u bilo kojoj zemlji gdje se poplave dogode. Kao država putem projekta EU dobili smo mogućnost da opremimo dva tima za spašavanje na vodi i dobili smo određene količine barijera za postavljanje nasipa u slučaju naglog rasta rijeka'', pojasnio je.

Direktor programa IPA FLOODS Luigi D'Angelo je naveo kako je vrijednost projekta šest milijina eura te da će svaka država koja je uključena u projekt dobiti potrebnu tehničku opremu.

Sastanak Upravnog odbora programa organizirao je Konzorcij za provođenje tog programa u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close