Zahtjev za reviziju

BiH ne ide naprijed: Revizija produbljuje krizu

Vijesti / Flash | 20. 02. 2017. u 14:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici stranaka okupljenih u kolaciju Savez za promjene potvrdili su danas novinarima da ako se podnese zahtjev za reviziju presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu vlast na državnoj razini bit će u tehničkom mandatu jer neće biti skupštine većine.

Predsjednici Srpske demokratske stranke (SDS), Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Partije demokratskog progresa (PDP) Vukota Govedarica, Dragan Čavić i Borislav Borenović najavili su da će u tom slučaju podnijeti kaznene prijave protiv agenta BiH u ovom slučaju Sakib Softić i ambasadorice BiH Haagu Mirsada Čolaković.

Podvukli su da cijeli slučaj žele vratiti u institucionalno djelovanje te da se rješenje novonastale krize treba pokušati naći dijalogom prije svega članova Predsjedništva BiH, optužujući za krizu člana Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratska akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

''Izetbegović djeluje izvaninstitucionalno i on će biti isključivi krivac za krizu'', kazao je Borenović, dodajući da se u ovom slučaju radi o ozbiljnoj situaciji koja zahtijeva i ozbiljan zajednički odgovor te će se isključivo zalagati za poštovanje Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma.

Čavić je novinarima potvrdio da je Savez za promjene angažirao stručnjake koji će analizirali kaznenu odgovornost svih koji su sudjelovali u odluci o reviziji presude, ipak izražavajući nadu da to podnošenja zahtjeva neće doći.

Čelnici ovih stranaka najavili su da će predsjedajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (PDP) zatražiti izvanrednu sjednicu kako bi se raspravljao o tome hoće li BiH podnijeti zahtjev za reviziju ili ne i donio konačan stav.

To je potvrdio i Ivanić dodajući da održavanje izvanredne sjednice planira zatražiti za srijedu, 22. veljače, a nakon ishoda te sjednice trebala bi biti zakazana i sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kada bi se trebao zauzeti definitivan i zajednički stav o nastupu predstavnika Srba u institucijama.

Ivanić se ne želi baviti revizijom

Pojasnio je da će zatražiti otkazivanje zakazane redovne sjednice Predsjedništva BiH, a ova vanredna koju namjerava zatražiti u skladu je s Poslovnikom i bit će, kaže, posljednji pokušaj da se stvari vrate u institucionalno djelovanje i sve s ciljem da ne dođe do ugrožavanja političke stabilnosti u zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ističe također da se on ne želi baviti samom revizijom presude, nego da njega jedino zanima činjenica da se zbog toga pokazalo da postoje paralelizmi institucijama jer je Izetbegović odluku o pokretanju revizije donio na sastanku nevladinih organizacija.


Ponovio je da kada god se obraćao nekim institucijama nije govorio u ime BiH nego u svoje osobno ime te da je u pismima koje upućivao jasno naglašavao da o nekom pitanju nema saglasnosti unutar Predsjedništva BiH, najavljujući će to i dalje činiti.

Kazao je i da nema namjeru pokretati bilo kakve apelacije Ustavnom sudu BiH jer unaprijed zna ishod takvih presuda, a tako je odgovorio na novinarsko pitanje o tome da je odluka Ustavnog suda prekršena povodom organiziranja proslave 9. siječnja neustavnog "Dana RS", odnosno djelovalo se protivustavno.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS), koji je organizirao današnji susret predstavnika Saveza za promjene, kazao je da će se do 7. ožujka, za kada je planirana sjednica tog doma donijeti konačna odluka o tome da li su se stekli uvjeti za demokratski rad u bh. parlamentu.

Smatra da kriza postaje sve dublja, a da sve ove odluke koje se donose imaju za cilj zaštitu integriteta institucija, jer u protivnom BiH prijeti dugoročna nestabilnost i takve situacije vode je u neizvjesnu budućnost.

Bosić je još kazao da oni koji produbljuju krizu čine sve da BiH ne ide naprijed i koči se njen napredak posebno kada je u pitanju europski put BiH, time se, dodaje, stvaraju politički konflikti posebno jer će se sada svi mjesecima baviti upravo ovim pitanjem revizije presude.

Pozvali su na kraju sve političke predstavnike da odluke koje donose budu u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno da one budu donese u okviru institucionalnog djelovanja.

Vučić: Revizija nas udaljava od pomirenja

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da revizija tužbe za genocid protiv Srbije nije dobra za situaciju u regiji.

"Cijeli ovaj proces udaljava nas od ubrzavanja pomirenja i većeg razumijevanja, a mnogo energije smo u to uložili", rekao je Vučić, javlja Tanjug.

Naglasio je kako je očigledno da su pred regijom turbulentna politička vremena "za koja Srbija nije odgovorna, niti ih je na bilo koji način izazvala, niti im je doprinijela, budući da ništa loše nije uradila".

"Revizija tužbe za genocid protiv Srbije je nešto što predstavlja tešku situaciju za Srbiju", ustvrdio je srbijanski premijer.

Dodao je kako će Srbija ostati otvorena za razgovor te ocijenio kako cijela situacija govori koliko je on bio u pravu kada je insistirao na uspostavljanju dubljeg dijaloga između Srba i Bošnjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close