korak naprijed

BiH NATO-u mora predložiti prijedlog obrane

Vijesti / Flash | 23. 05. 2016. u 12:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo vidjeti Bosni i Hercegovinu da se kreće naprijed prema članstvu NATO-a i da uđe u članstvo u NATO. Naravno, BiH još nije donijela tu odluku, što je sasvim uredu, BiH će odluku o članstvu donijeti samostalno, ali treba napraviti nekakav pomak, treba se raditi na unaprjeđenju situacije'', rekao je britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson na konferenciji za medije prije predavanja o euroatlanskim integracijama u BiH na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru.

Bosni i Hercegovini je, kaže Ferguson ponuđen napredak 2010. godine s jednim uvjetom, a to je da se uknjiže 63 vojne lokacije na državu BiH koje će koristili Oružane snage BiH, ali tu još nisu vidjeli dovoljan pomak.

''Da budem jasan, nas ne zanima samo nepokretna vojna imovina, ono što nas zanima je da se vojska i dalje razvija, da bude efikasnija, zanima nas također i potpisivanje dokumenta prijedloga obrane. Očekujemo da Predsjedništvo potpiše taj dokument jer nam je to jedan okvir koji nam omogućuje da mi efikasno i adekvatno možemo podržati Bosnu i Hercegovinu u njezinim nastojanjima kada je riječ o reformi obrane'', kaže Ferguson.

Istaknuo je kako se vidi pozitivan napredak kada je riječ o Crnoj Gori, koja je nedavno potpisala sporazum, a kada taj sporazum ratificiraju sve saveznice Crna Gora će postati 29 zemlja članica NATO-a.

''Rekao bih da postoji širi kontekst napretka suradnje u regiji, Srbija je nedavno ušla u svoj novi integralni, partnerski, akcijski program kao članica IPA, glavni tajnik NATO-a u rujnu je posjetio Beograd kao početak novih odnosa između NATO-a i Srbije.

BiH je upravo proslavila svoj rođendan članstva u UN-u gdje po mišljenju Fergusona BiH igra ogromnu.

''Mi u međunarodnoj zajednici smatramo da se BiH zajedno u kontekstu svih organizacija Europske unije može i dalje razvijati i biti sve odgovorniji član međunarodne zajednice'', zaključio je Ferguson.

Brigadni general Giselle Wilz medijima je rekla kako joj je čast što je u Mostaru i što ima priliku mladim ljudima reći kakva suradnja se svakodnevno odvija između NATO-a Oružanih snaga, Ministarstva sigurnosti, Civilne zaštite..

''Danas ću iskoristiti priliku da govorim o suradnji NATO-a u tom kontekstu i od dobrim pričama koje lokalno ne dobivaju puno na prostoru. M obrane i Oružane snage svaki dan rade na pitanjima vezanim za reformu obrane, te ostvaruju uspjehe i nije riječ samo o uspjesima koje su pokazali u poplavama 2014. godine nego je važno i ono što se svakodnevno radi. Vidimo da Oružane snage BiH osnivaju dodatne jedinice za sudjelovanje u operacijama u svijetu, poboljšavaju svoje vojne sposobnosti i svoju vojnu učinkovitost. Ono na čemu mi intenzivno radimo je pitanje transparentnosti, radi koje čujete više loših nego dobrih priča, a u tranzicijskim periodima je logično da loše stvari uvijek prve isplivaju na površinu'', rekla je Wilz.

Predsjednica Atlantskog vijeća u BiH Dijana Gupta za medije je rekla kako je njihov motiv dovođenja ovako važnih ljudi u Mostar, promicanje NATO ideja u BiH.

''Mi svi znamo da je BiH 2009. godine potpisala zadnju točku NATO plana koju treba implementirati. Sugovornici su rekli probleme zastoja, a to je političko pitanje u BiH. Kada gledamo da je mir u svijetu upitan i kada imamo puno terorizma, BiH ne može biti zemlja na čekanju. Tim prije što je prijateljska susjedna zemlja dobila poziv lani, a nadala sam se da ćemo mi dobiti poziv prije Crne Gore'', kaže Gupta, koja ovom prilikom poziva aktivno političko vodstvo, a prvenstveno Predsjedništvo da implementiraju zadnju točku NATO plana.

Kopirati
Drag cursor here to close